miercuri, 21 noiembrie 2018

Pe cine va susține Moldova la postul de Președinte INTERPOL?

UPDATE 09.20 - Kim Jong Yang care reprezintă Coreea de Sud, a fost ales în calitate de Președinte Intermiar al Interopol. Reprezentantul Federației Ruse nu a obținut numărul necesar de voturi! Pentru Kim au votat 60,5 (101 delegați) și pentru Prokopchuk 39,5% (61 delegați).

În ziua de ieri publicam informația cu privire la posibila numire în funcție de top a Interpol a unui general de politie din Rusia - Alexander Prokopchuk, care va transforma această organizație într-o armă pentru persecuție politică. Azi am reiterat aceeași întrebare pe pagina mea de pe facebook - care este poziția oficială a Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova

Între timp am primit raspunsuri pe care le-am adresat autorităților competente din România, Ucraina, Statele Baltice, tot odată am analizat reacțiile unor deputați din Parlamentul European și din Senatul Statelor Unite ale Americii.

Ministrul Afacerilor Interne din Ukraina a menționat că „în prezent sunt în curs de desfășurare consultări ample cu privire la alegerea șefului Interpol, care va fi în măsură să contracareze pe deplin amenințările hibride și criminalitatea internațională.”

Generalul maior al poliției ruse, Oleksandr Prokopchuk, este favoritul la alegerile noului șef al Interpol. Din 2006 până în 2011 el a fost șef adjunct al Biroului Național Central al Interpol al Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei, iar apoi a condus organizația. În 2016, generalul-general a devenit vicepreședinte al Interpol. Iar la posibila alegere în funcția de Președinte al Interpol domnul ministru Avacov a mentionat următoarele „Știm cu toții că Rusia abuzează de capacitatea Interpolului de a lupta și de a pune în căutare adversarii politici. Nu pot să cred că putem reveni la istoria tragică din anii 1938-1945, când organizația internațională de poliție a fost condusă de Heinrich și Kaltenbrunner, iar sediul central a fost transferat la Berlin după Anschluss din Austria. Perspectiva pentru Rusia ca stat agresor de a conduce Interpolul - este o amenințare hibridă pentru întreaga lume”.
Potrivit mass-media, Alexander Prokopchuk cel mai probabil o să fie numit președintele INTERPOL săptămâna viitoare. Aceasta va semnala o victorie majoră pentru Rusia și o lovitură gravă pentru inamicii politici ai Kremlinului și pentru numeroasele victime ale persecuției pe care Rusia o vânează din ce în ce mai mult prin intermediul acestei agenții internaționale de poliție.
În calitate de șef al Biroului din Federația Rusa a INTERPOL până în 2016, Prokopchuk ar fi fost direct implicat într-un număr imens de anunțuri emise împotriva persoanelor pe care Rusia încearcă să le acuze pe motive politice.
La randul său europarlamentara Rebecca Harms, politicană din Germania a declarat pe pagina sa de TWITTER - „Dacă un ministru adjunct de interne rus devine conducător la Interpol, statele UE trebuie să părăsească Interpol”. Asemenea declarații au avut și Per Anders Åslund (is a Swedish economist and a Senior Fellow at the Atlantic Council. He is also a Chairman of the International Advisory Council at the Center for Social and Economic Research (CASE)), dar și Bill Browder (William Felix Browder is an American-born British financier and economist. He is the CEO and co-founder of Hermitage Capital Management, an investment fund that at one time was the largest foreign portfolio investor in Russia). 
La rândul său un grup de sematori americani Chris Coons, Jeanne Shaheen (ambii Partidul Democrat) și Roger Wicker, Marco Rubio (ambii Partidul Republican) au cerut administrației Trump și Adunării Generale a Interpol a se opune candidaturii Federației Ruse, Alexander Prokopchuk, în funcția de șef al Interpol.

Sursele noastre din Statele Baltice (Seimas din Lithiania a adoptat și o rezoluție in acest sens cu votul a 88 de parlamentari) și România (neoficial, cel puțin nu vor susține această candidatură) au declarat că examinează posibilitatea de a se retrage din Interpol în cazul în care reprezentantul Federației Ruse va fi ales în funcția de Președinte a Interpol.

Și SUA a venit cu o reacție la acest subiect. Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a declarat marţi că Statele Unite îl susţin pe sud-coreeanul Kim Jong Yang la alegerile pentru preşedinţia Interpol, Washingtonul poziţionându-se astfel împotriva candidatului Rusiei, Alexander Prokopchuk, informează publicaţia The Hill. 

La rândul său Ministrul de Externe a Marii Britanii, Harriet Baldwin a declarat că „Marea Britanie va sprijini candidatura președintelui interimar, Kim Jong Yang din Coreea de Sud”, dar a refuzat să dea detalii cu privire la ce s-ar putea întâmpla dacă ar va fi ales reprezentantul Federației Ruse în postul de Președinte al Interpol. Și Parlamentarii din Camera Comunelor și Camera Lorzilor din Marea Britanie susțin că „Marea Britanie ar trebui să-și regândească rolul Interpol dacă rușii se vor ocupa postul de top la Interpol”.

Am încercat să obținem o reacție oficială din partea Conducătorului delegaței Republicii Moldova la Asambleia Generală a Interpol, dl Fredolin Lecari, care a declarat că „Delegației Republicii Moldova va susține candidații reieșind din interesul național al RM și nu poate dezvălui poziția oficială pentru că ar contravini principiilor de votare în calitatea sa de membru comitetului executiv, în același timp exista o etica profesională reprezentând această organizație”.

La postul de Președinte al INTERPOL pe lângă controversatul general din Federația Rusă mai candidează și Kim Jong Yang care reprezintă Coreea de Sud, actual Președinte Intermiar al Interopol. Kim a fost numit preşedinte interimar al Interpol în luna octombrie, după ce Meng Hongwei, preşedintele anterior a organizaţiei, a dispărut în cursul unei vizite în ţara sa natală, China. Beijingul a comunicat ulterior că Meng Hongwei a fost arestat şi este anchetat pentru fapte de corupţie şi alte infracţiuni.

Pe lângă alegerea noului Președinte al Interpol, delegații AG Interpol vor mai alege un noi Vice-președinte din partea Americii (cel mai probabil reprezentantul Argentinii) și membrii delegati din partea Africi, Americii, Asiei (2 funcții) și Europei. 

Totodată în ziua de ieri, delegația Republicii Moldova nu a susținut cererile Kosovo de accedere în calitate de membri al Interpol și a Taiwan-ului în calitate de observator și a susținut solicitările Kiribati și Vanatau de aderare, având în vedere statutul lor de state membre ONU.


Adunarea Generală a Organizației Internaționale a Poliției Criminale – INTERPOL se desfășoară în Dubai, Emiratele Arabe Unite (EAU) în perioada 18 – 21 noiembrie 2018

Circa o mie de reprezentanți din 173 de state, dintre care 85 de șefi de poliție și peste 40 de miniștri de interne și justiție, s-au reunit în acest an, devenind astfel una dintre cele mai mari Adunări Generale din istoria Organizației. Alteța Sa Sheikh Mohammed bin Rashid al Maktoum, Vice-președinte și Prim-ministru al EAU și Emirul de Dubai, a deschis oficial Adunarea Generală INTERPOL. 

Prin urmare, pe parcursul acestei săptămâni vor fi abordate subiecte care țin de utilizarea sporită a inteligenței artificiale și a roboticii, inovarea în domeniul criminalisticilor, precum și influența tehnologiei în viitoarele amenințări criminale și metodele utilizate, în acest sens, de către autoritățile de aplicare a legii, etc. 

De asemenea, participanții vor fi familiarizați cu cele trei programe ale INTERPOL în domeniul criminalității, după cum urmează: combaterea terorismul, criminalitatea cibernetică, crima organizată și emergentă, precum și succesele operaționale și proiectele aferente. 

În ultima zi a Adunării Generale vor avea loc alegerile Președintelui INTERPOL (pentru perioada de doi ani) și a noilor membri ai Comitetului Executiv INTERPOL, totodată fiind examinate cererile de aderare la Organizație din partea Kiribati și Vanuatu. 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eroii nu mor niciodată - 12 iulie 1992

Să nu uităm  1. Plutonierul de poliție Sergiu Andreev s-a născut la 22 iunie 1971 în satul Cioara, raionul Hâncești, într-o familie de ț...