marți, 14 august 2018

Trupele de ocupație se pregătesc să forțeze râul Nistru

Saptămâna trecută scriam că Federaţia Rusă, reconfirmă poziţia sa de principal factor destabilizator în Republica Moldova din punct de vedere a riscurilor de securitate şi apărare”. Atunci anticipam că cele de mai anvergură aplicații militare pe poligoanele din regiunea transnistreană se vor finisa cu un exercițiu de forțare a râului Nistru, deși informația nu era confirmată ofical. 

sursa: http://www.moldova.org/wp-content/uploads/2016/08/pl-38.jpg
sursa: https://deschide.md/images/cache/758x426/crop/images%7Ccms-image-000022662.jpg
Ieri, conform unui comunicat de presă a Districtului Militar Vest a Federației Ruse (trupele de ocupație din Republica Moldova ca unitate militară face parte din acest District) opinia publică este informată precum că „GOTR se pregătește intensiv pentru aplicațiile militare cu forțarea râului Nistru”. În acest sens este pregătită tehnica blindată (TAB-urile și altă tehnică blindată). 

Conform legendei dar și a planurilor de pregătire de luptă a Districtului Militar Vest a Federației Ruse sarcina principală este în a „distruge forțele inamicului de pe malul drept al Nistrului”. Totodată la aceste exerciții vor fi antrenate și forțele paramiliatere separatiste, numarul total de forțe de ocupație antrenate ajungand la 300-400 militari din trupele de ocupație. 

Amintesc că este pentru asemenea exerciții se desfășoară al treilea an consecutiv (în 2017 exercițiul s-a desfășurat la începutul lunii august 3-4, în regiunea „plajei soldăţeşti” din preajma s. Ternovca, raionul Slobozia unde a fost stabilită concentrarea tehnicii şi a echipamentului militar special), astfel sfidând în cel mai obraznic mod Republica Moldova și cetățenii țării. Autoritățile se fac a nu vede, cel puțin tolerarea astfel de derapaje în ultimii 3 ani de dovedește acest lucru cu lux de amănunte.

În martie curent IDIS Viitorul a făcut publică o analiză Menţinerea trupelor Ruse de ocupaţie în regiunea transnistreană: eșec al diplomaţiei de ‘caviar’ și dispreţ faţă de dreptul internaţional” în care prezenta o informație amplă despre trupele de ocupație și rolul lor destabilizator în Republica Moldova”. Totodată erau prezentate un set de concluzii și recomandări cum am putea depăși situația cu impunerea unor sancțiuni și mecanisme de descurajare. 

În iunie curent la ONU a fost adoptată Rezoluţia privind retragerea „trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova, însă atât timp cât nu există o strategie de reintegrare a Republicii Moldova şi nici una despre implementare a acestei Rezoluții, înseamnă că există anumite înţelegeri pe sub masă sau interese promovate de către actuala guvernare. Altfel spus autoritățile susțin atât prezența trupelor de ocupație, cum și separatismul (asta este cel puțin un caz din multe altele) în Republica Moldova. 

La momentul publicării acestui articol, nici autorităţile Republicii Moldova, nici Misiunea OSCE în Moldova nu au venit cu o reacţie. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eroii nu mor niciodată - 12 iulie 1992

Să nu uităm  1. Plutonierul de poliție Sergiu Andreev s-a născut la 22 iunie 1971 în satul Cioara, raionul Hâncești, într-o familie de ț...