luni, 24 decembrie 2018

Altfel spus pentru Franco Frattini

În acest an am avut mai multe provocari, iar una din ele a fost sa accept propunerea sa fiu moderator al editiei emisiunii Altfel Spus de la TV8.md pe reglemetarea transnistreana. Va spun din start ca nu este usor, dar sper ca a fost un inceput care il vom dezvolta si anul viitor impreuna cu colegii.

Vreau sa le multumesc colegilor de la TV8.MD pentru aceasta oportunitate si in special Veronicăi Gherboveţchi pentru rabdarea pe care o are.

Dragi prieteni vă invit sa priviti ultima editie pe reglementarea transnistreana a emisiunii Altfel spus din acest an, unde am incercat sa analizez ultimile declaratii ale oficialilor OSCE in cadrul Presedentiei Italiene si in special a reprezentantului special al președintiei Italiei in exercițiu a OSCE, Franco Frattini care neaga implicarea Rusiei in conflictul din Republica Moldova. Totodata am incercat sa fac lumina in unele declaratii ale sale.



In acelasi timp voi publica si textul scris pentru aceasta emisiune.
Suntem la finele anului si ar fi trebuit sa facem totalurile activitatii pe reglementarea transnistreana. Insa nu o vom face astazi, vom face acest lucru in prima emisiune din anul viitor. In emisiunea de astazi vom incerca sa analizam ultimile „evolutii”, Altfel Spus vom analiza recentele declaratii ale oficialilor OSCE in cadrul Presedentiei Italiene.
In ultimul sau interviu, reprezentantul special al președintiei Italiei in exercițiu a OSCE, Franco Frattini neaga implicarea Rusiei in conflictul din Republica Moldova. El sustine ca Rusia nu ar fi parte a conflictului transnistrean, ci doar un mediator in formatul „5+2”. Aceasta declaratie a fost facuta intr-un interviu pentru o agentie de „presa” din Federatie Rusa pe timpul vizitei sale la Moscova. Citez -„Vreau sa reiterez ca nici Federatia Rusa si nici Ucraina nu sunt parti ale conflictului transnistrean. Cele doua tari au rolul de mediatori, care participa in formatul „5+2”. Reiterand rolul OSCE in reglementarea transnistreana Frattini a declarat ca „OSCE are rolul de a coordona lucrul comun. In acelasi timp, este important ca ambele parți – „si Chisinaul si Tiraspolul – sa coopereze”, citat închis.
Dragi prieteni, vreau sa va mai aduc aminte si de declaratiile anterioare ale acestului demnitar italian, care comentand eventuala retragere a trupelor de ocupatie, afirma ca aceasta chestiune va putea fi abordata ulterior, „drept consecinta a intaririi increderii reciproce”. Tot el declara pentru aceasta „sursa media” din Federatia Rusa, ca „retragerea trupelor din Transnistria ar fi o cerere nerealistă”. Este straniu că Franco Frattini nu cunoaște ca Federatia Rusa este prin definitie parte a conflictului transnistrean, fapt confirmat prin Conventia cu privire la principiile de reglementare pasnica a conflictului armat din zona nistreana a Republicii Moldova, semnata de catre presedintii Boris Eltsin si Mircea Snegur, la 21 iulie 1992. In cele ce urmeaza viu pune cateva intrebari domnului Frattini cat si voi face lumina in unele declaratii ale sale.
Sunt cateva intrebari care la randul sau le-a adresat si prietenul meu Victor Chirila, Presedintele Asociatiei pentru politica externa.
                                  
1. Stimate domnule Frattini stiati ca, in conformitate cu angajamentele asumate la Summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999, Federatia Rusa urma sa isi retraga trupele de ocupatie din Moldova fara condtionari politice? Din cate stim, aceasta continua sa fie pozitia oficiala a Uniunii Europene dar si a ONU proclamata prin Rezolutia Asambleiei generale din iunie curent. Sau poate ca Italia a schimbat politica in acest sens? Daca da, va rog sa ne informati.
2. Dumneavoastra stiti ca numai Federatia Rusa considera ca retragerea trupelor sale de pe teritoriul Republicii Moldova este una nerealista si face tot posibilul pentru a-si condiționa retragerea pe calea solutionarii politice? Aici trebuie sa recunoastem ca aceeasi pozitie o are si Igor Dodon, care in opinia mea este un proxy al elitelor de la Kremlin.
3. Stiti ca asa-numita "bunastare a transnistrenilor" finantata de Federatia Rusa, in special prin gaze gratuite, costa Republica Moldova peste 7 miliarde de dolari ca datorie pentru GAZPROM? Iar aceasta datorie este egala cu 2.5 bugete anuale ale Moldovei.
4. Dumneavoastra stiti ca prin oferirea unor elemente ale „statului transnistrean” pe care Rusia si OSCE de comun acord cu autoritatile de la Chisinau le-a legalizat, atentie, prin armonizarea legislatiei nationale la prevederile deciziilor  protocolare semnate cu separatistii transnistreni care reprezinta de fapt ocupatia sovietica a Republicii Moldova; reprezinta foametea organizata din 1946 - 1947; reprezinta deportarea in Siberia a sute de mii de romani, evrei, ucraineni; reprezinta anihilarea elitei culturale si politice romane de pe malul stang al Prutului in anul 1940, si anii 1944-1953; reprezinta politica de deznaționalizare a Imperiului Sovietic?
Sirul acestor intrebari poate fi la nesfarsit și nu sunt sigur ca domnul Frattini va gasi de cuviinta sa ne de-a un raspuns promt.
Tin sa reamintesc domnului Franco Frattini ca in Republica Moldova sunt si alte voci care cu adevarat isi doresc sa reintegreze tara, insa nu cu pretul „transistrizarii Republicii Moldova”, care in opinia mea va servi pe viitor si o „poveste de succes” in politicile de reintegrare a teritoriilor ocupate din Ucraina. Altfel spus, Reintegrarea tarii este posibila numai dupa retragerea completa si fara preconditii a trupelor de ocupatie din Republica Moldova, demilitarizarea si democratizare regiunii transistrene. La capitolul democratizare ar trebui sa spun ca e valabil si pentru malul Drept al Nistrului, si poate mai mult ca niciodata, dar la acest capitol vorbesc colegii mei care prezinta alte editii ale emisiunii Altfel spus.
In anul trecut un grup de organizatii ale societatii civile si experti au venit cu un Memoriu adresat autoritatilor Republicii Moldova, Masuri de raspuns la actiunile provocatoare din ultima vreme a trupelor de ocupatie. Esenta acestui Memoria a fost si ramane, sa aratam prin date condirmate si analize, faptul ca Federatia Rusa este direct implicata in agresiunea Republicii Moldova. Altfel spus, trupele de ocupatie sunt succesoare de drept al Armatei a 14-a a Federatiei Ruse. In 1992, aceasta armata a participat ca forta militara inamica in agresiunea militara impotriva Republicii Moldova, luptand alaturi de alte forte ostile separatiste contra suveranitatii si independentei tarii. O prezentare sumara a faptelor acestei interventii se contine in probatoriul folosit de jurati in cazul Deciziei Curtii Europene pentru Drepturile Omului in privinta ”grupului Ilascu”, care a considerat ca „...regimul separatist nu ar fi putut supravietui fara sprijinul continuu de natura militara, economica si politica din partea Federatiei Ruse”. Asta a recunuscuto in cartea sa „Generalul Lebed - enigma Rusiei” si Vladimir Polouşin, care descrie, in baza unor ample informatii sustinute prin documente, ajutorul acordat de catre Federatia Rusa separatistilor transnistreni. Cartea face referire, cu titlu de exemplu, la crearea de catre generalul Lebed a Cartierului general de aparare comuna ruso-transnistrean si participarea Armatei a Paisprezecea la operatiuni militare desfaşurate de fortele transnistrene impotriva „duşmanului”, a Republicii Moldova. Pentru a arata ca Rusia a fost parte in conflic si de fapt este stat agresor voi mintiona urmatorele:
Victimile civile inregistrate in randul populatiei din dreapta is stanga Nistrului, dar si alte motive militare, au creat la Chișinau in acea perioada conditiile de a cauta din partea Moscovei o decizie de incetare a focului. Dupa cum spuneam anterior, la 21 iulie, 1992, Presedintii RM si FR au semnat Conventia de incetare a focului ni zona nistrean a Republicii Moldova. Aceasta Conventie prevede ca Unitățile Armatei a 14-a, dislocate in Republica Moldova, vor respecta cu strictete neutralitatea. Cele doua parti isi asuma obligatia de a respecta neutralitatea și de a se abtine de la orice actiuni ilicite” iar “... Problemele privind statutul armatei, procedura si termenele retragerii ei pe etape vor fi soluționate in cadrul tratativelor dintre Federatia Rusa si Republica Moldova.” Aestea au fosta angajamentele asumate de Federatia Rusa si Republica Moldova.
Si la final domnule Frattini o ultima intrebare. Spuneti-ne, sa fim oare noi ingrijorati de politicile revizioniste ale Rusiei dupa ce ne-a atacat in 1992, a invadat Georgia in 2008, a invadat Ucraina si a anexat Crimeea in 2014, dupa ce a atacat ambarcatiunile militare ale Ucrainei in Stramtoarea Kerch pe 25 noiembrie curent?
Rezolvarea conflictului transnistrean este o problema de supravietuire pentru statul fragil Republica Moldova. Intrebarea cheie nu este aceea de a recupera teritoriul pierdut, ci, mai presus de toate, de a-și recupera viitorul, dreptul nostru de a ne alege liber destinul, angajamentul nostru de a construi un stat democratic și european. Si, in cele din urmă, domnule Frattini, problema transnistreana este politizata nu de cetatenii nostri, ci de Rusia, care a creat si sustine prin toate mijloacele acest conflict ca parghie asupra tarii noastre. Da, aici trebuie sa recunoastem in acesti 27 de ani si elitele politice de la Chisinau au politizat acest proces, dar au sustinut si sustin direct militarizarea regiunii transistrene si separatismul per general.
Dle Frattini, Republica Moldova are nevoie, mai mult ca niciodata, de mediatori impartiali si echitabili nu purtatori de interese a Federatiei Ruse.
Dragi prieteni, Asta a fost sa va spun in acesta editie a emisiunii Altfel spus de la TV 8. Fiti cu ochii pe noi pentru ca urmatoarea editie va fi dedicata rezultatelor „politicii pasilor mici” in 2018 pe reglementarea transnistreana si cum „elitele” de la Chisinau sustin separatismul transnistrean, sau fac parte dintr-un joc mai amplu in acest sens.

P.S. Subtitrarea in limba rusa este asigurata
Dar si textul în limba rusă va fi plasat în curand.

Aici puteti vedea primele doua editii ale emisiunii #Altfel_Spus de la #TV8_MD

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eroii nu mor niciodată - 12 iulie 1992

Să nu uităm  1. Plutonierul de poliție Sergiu Andreev s-a născut la 22 iunie 1971 în satul Cioara, raionul Hâncești, într-o familie de ț...