joi, 3 mai 2018

Republica Moldova-Ucraina: nivel insuficient de cooperare instituțională

Conform raportului cooperarea cu Republica Moldova a fost apreciată cu C+.
Astfel în raport se menţionează:
În 2017 sa intensificat relațiile bilaterale și s-au înregistrat progrese semnificative în cooperarea economică, dialogul politic, formatul 5 + 2 privind soluționarea conflictului transnistrean. Cu toate acestea, nivelul insuficient de cooperare instituțională rămâne, precum și prin pozițiile pro-ruse ale Președintelui Moldovei, dialogul Ucraina-Moldova la nivelul șefilor de state este imposibil.
Comparativ cu anul 2016 acest indicator s-a îmbunătăţit de la C- la capitolul Activităţi şi Rezultate.

Totodată coperarea cu România a fost apreciată cu un B-. Astfel în raport se menţionează:
Există o dinamică pozitivă în relațiile bilaterale, în primul rând la nivelul militare și al aplicării legii. Cooperarea instituțională sa consolidat considerabil, ceea ce a permis restabilirea activității comisiilor interguvernamentale. În cazul soluționării întrebărilor contestate referitoare la dispozițiile lingvistice ale Legii Ucrainei "Cu privire la educație" se pot aștepta realizări în relațiile bilaterale.
Comparativ cu anul 2016 acest indicator s-a înrâutăţit de la C+ la toate capitolele, cu excepţia  capitolelor Activităţi şi Viziune Strategică.
Mai multe detalii despre politica externa a Ucrainei o găsiţi aici. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Facebook a Șters sute de pagini și conturi din Rusia. Este vizată și Republica Moldova

Facebook Inc a anunţat azi că a șters sute de pagini ( 364 ), conturi şi grupuri ca parte a unei rețele originare din Rusia care funcțione...