miercuri, 30 mai 2018

De ce sistemul ne omoară?

Cazul tânărului de 30 ani omorât cu bestialitate în fața unui centru comercial din capitală ne arată cât de putred este sistemul actual din Republica Moldova.
De ce cred așa?
sursa: https://deschide.md/images/cache/758x426/crop/images%7Ccms-image-000046374.jpg
În primul rând cazul a ieșit la iveală după ce a fost relatat în presa de pe Bâc. Asta după practic o săptămână. Până atunci autoritățile competente au încercat să ascundă acest caz de interes public. De ce au făcut-o? Pentru că sunt implicate persoane din anturajul Pardidului Democrat al Republicii Moldova, care la rândul său neagă cu vehemență asta. Dar nu poți nega ceea ce este evident.
În al doilea rând cei implicați încearcă să transfere responsabilitatea de pe „sportivii” killeri pe tânărul omorât și asta nu fără suportul tacit al organelor de anchetă. Cum de se explică „exclusivitatea” publicării imaginilor video de noaptea cu pricina? Am văzut declarațiile procurorului de caz în ziua de ieri după ședința de judecată, care spunea că aceste imagini nu pot fi făcute publice reieșind din secretul anchetei. Dar cum se întâmplă că aceste imagini apar ca „exclusivitate” pe deschide.md și sunt semnate de jurnalista Sfetlana Maftei, care a fost autoarea „vestitului” primului interviu din acest an a liderului PD Vlad Plahotniuc, care este stăpânul acestor „sportivi” killeri, ca și a câtorva CMP - Companii Militare Private (care activiează în baza legilor gherilei și nu a legilor Republicii Moldova), inclusiv și celei create recent de către Costea Țuțu, și el fiind implicat într-un caz de omor din Codrii Orheiului și care nu este diferit justiției în modul clasic.
În al treilea rând - cum de e posibil ca un jurnalist să aibă la îndemână și cazierel judiciare ale celor implicați, inclusiv și a tânărului decedat. Și ce mai contează asta - este omorât un om, iar aici este vorba de securitatea fiecărui dintre noi. Domnul ministru de interne Alexandru Jizdan într-un interviu spunea „Avem atâta securitate, cât investim în ea”. Păi eu vreau să întreb de ce atunci oamenii sunt omorâți în stradă? Asta în condițiile în care bugetul MAI este net superior față de celelalte autorități din sectorul de apărare și securitate, plus asistența oferită de partenerii din UE și SUA care se estimează la zeci de milioane de euro anual. Cum să mă simpt eu și familia mea în siguranță dacă „sportivii” killeri sub acoperire și antrenați inclusiv de actualii colaboratori a MAI sau a structurilor din subordine, omoară oamenii în stradă. Și pe voi, „dragi” guvernanți vă deranjează că oamenii pleacă din țară, pe voi vă deranjează că societatea civilă, dar cum spune PM Filip „așa zisă societate civilă vă critică”
Cu privire la „exclusivitatea” surselor de anchetă. De obicei pentru a primi informații din prima sursă jurnaliștii ori apelează la factorii implicați într-un proces, ori apelează la birourile de presă care au un fel de tehnici şi tactici, care la început te lasă să crezi că sunt deschişi pentru cooperare, ca în final să vezi ca informaţiile solicitate, în exclusivitate sunt prezentate numai pentru mass media afiliate politic. În acest lucru vedem cazul justiţiei televizate, or această practică de a difuza unilateral o informaţie duc la ceea ce vorbim azi ameninţări hibride, despre dezinformare şi manipulare. Un alt aspect care de fapt alimentează ceea ce avem noi azi în presă, este practica politicienilor sau a demnitarilor de a vorbi exclusiv la instituţiile media care fac parte din cercurile lor politice. 
Nu voi da numele persoanelor, dar am fost martor când un demnitar a dat expres indicații ca pe un caz de interes public să fie transmis comunicatul de presă numai în adresa unei surse media. La întrebarea mea de ce nu o publica pe pagina oficială a instituției sau nu o trimite la toate sursele media, zâmbind a raspuns cam în felul urmator „noi avem procedurile noastre standard de operare”
Dragi prieteni, ei au procedurile lor standard de operare care constau în omorârea oamenilor, în bagarea fricii în fiecare din noi, în furturi de proporții, în delapidări etc.
În loc de concluzii.
Sistemul actual este putred până în măduva oaselor care ne omoară pe noi zi de zi. Cei care nu au mai putut răbda au plecat din țară sau sunt pe cale de a o face. Eu la moment ca și muți alții am decis să rămân să lupt și vă îndemn pe dumneavoastră să o faceți. Vreau să închei cu ceea ce spunea ieri prietenul meu Octavian Țîcu, sub care subscriu în totalitate:
În sfârșit mă adresez cetățenilor acestei țări, cei furați, închiși, bătuți și omorâți pe străzi. Voi nu v-ați săturat să stați ca niște șoareci ascunși prin găuri, crezând că veți scăpa cumva de mașinăria acestei oligarhii care vă bea sângele în fiecare zi? Aveți șansa în acest an să scăpați pentru totdeauna de această frică și să trăiți demn, într-o țară prosperă. Nu aveți frică, pentru că acest regim tocmai din aceasta se alimentează, din frica și impasibilitatea voastră. Ieșiți la vot, fiți uniți, susțineți opoziția, să schimbăm odată și odată lucrurile pe această bucată de pământ.” 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eroii nu mor niciodată - 12 iulie 1992

Să nu uităm  1. Plutonierul de poliție Sergiu Andreev s-a născut la 22 iunie 1971 în satul Cioara, raionul Hâncești, într-o familie de ț...