luni, 30 iulie 2018

File din Istoria de Ocupație modernă a Republicii Moldova



28 iulie 1992

Cum era ocupată Republica Moldova de Federația Rusă în 1992

Un batalion de „pacificatori” (în realitate un batalion de trupe aeropurtate) – în orașul Râbnița – ca rezervă.

Un batalion de „pacificatori” (în realitate un batalion de trupe aeropurtate) – în orașul Dubăsari (centrul de reabilitare a veteranilor și ȘOPT - 6) – cu scop de a creare a liniei de separare Cocieri – pădurea Roghi.


O companie de „pacificatori” (în realitate o companie de trupe aeropurtate) – în localitatea Pârâta (fosta tabără de pionieri).

Două companii de „pacificatori” (în realitate două copanii de trupe aeropurtate) – în localitatea Doroțcaia.

În Tighina a fost dislocate un regiment de trupe aeroportuare, grupul operativ al contingentului (un batalion, statul major al regimentului, unitățile de conducere, asigurare și deservire, grupul operativ a contingentului de ocupație – pe teritoriul unității militare (regimentul de pontoane a armatei a 14-a), un batalion – în căminul combinatului de mătase din Tighina, un batalion – pe teritoriul batalionului chimic al armatei a 14-a).

TOTAL:

6 batalioane de „pacificatori” (Batalionul Independent de Destinație Specială (глубинная разведка, Медвежка, Медвежьи Озёра) nr. 218, Regimentul 137 Reazani de Trupe Aeropurtate, Escadrila de Elicoptere (MI 8 – 6 și MI 24 - 4), Grupa Mobilă a Regimentului Indepemndent de Comunicații nr. 138). 

Contingentul de „Pacificatori” era de 3100 militari al trupelor aeropurtate cu experiență de luptă în Afganiastan, înăbușirea protestelor oamenilor din Baku, Tbilisi, Sumgait, Bișkek și statele baltice. Dar despre asta cu altă ocazie.

Așa începea sfârșitul. 

Au trecut 26 de ani, iar trupele de ocupație și acum sunt în Moldova.

P.S. Toate unitățile cu destinație specială participante la pretinsa misiune de pacificare în Republica Moldova au participat activ la anexarea ilegală a Crimeei și acțiunile de luptă a Federației Ruse în Ucraina.
Detalii aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eroii nu mor niciodată - 12 iulie 1992

Să nu uităm  1. Plutonierul de poliție Sergiu Andreev s-a născut la 22 iunie 1971 în satul Cioara, raionul Hâncești, într-o familie de ț...