miercuri, 15 august 2018

Pierdem sau câștigăm sau cât ne costă vacanța de 9 zile?

sursa: http://mediacritica.md/wp-content/uploads/2018/08/cover-3.jpg
Guvernul Republicii Moldova propune ca zilele de 28, 29 şi 30 august 2018 să fie considerate zile de odihnă pentru bugetari, având în vedere că luni, 27 august, precum și vineri, 31 august, sunt declarate zile de sărbătoare în țara noastră. Proiectul a fost supus consultărilor publice și urmează să fie aprobat de Executiv. Voi lasă la o parte cum a fost relatată această informație în presă, eu însă m-am întrebat, oare căt este costul acestei „inițiative”. Pentru asta am cerut căteva consultații de la colegii mei de la IDIS Viitorul.


Vă propun și dumneavăstră să vedeți ce a ieșit din toate aceste calcule. 

Prima ce am încercat să calculez a fost costul salariului pentru angajați din sectorul public și cel privat, care conform statisticilor ar ajunge la 180 mln. lei pe zi, din care 50mln. lei este pentru cei din sectorul public și restul de 130 mln. lei pentru sectorul privat. Aici am fost corectat de colegi fiind sugerată formula nu salariului pe zi pentru un angajat dar formula costului forței de muncă care presupune salariul+impozitele legate de salariu. În primul caz formula nu prevede aceste impozite. 

!!!În cazul formulei costului forței de muncă businessul pierde și la impozite.

Așa dar costul forței de muncă ar fi de 235 mln. lei cu 55 mln lei mai mult decât în cazul costului de salariu. Din aceste 235 mln. lei - 65 mln. lei sunt pentru sectorul public și 170 mln. lei pentru sectorul privat. La aceste costuri nu sunt incluse costurile de producție, iar dacă le vom include ele se vor majora considerabil.

Noi avem propuse în total 3 zilele de odihnă - 28, 29 şi 30 august 2018, iar cu alte zile de odihnă în această perioadă se primesc 9 zile de vacanță - de pe 25 august până pe 2 septembrie (inclusiv și zilele de 27 şi 31 august care sunt declarate zile de sărbătoare nelucrătoare).

Reișind din cele menționate mai sus costul forței pentru această vacanță ar fi de 705 mln. lei din care 195 mln. lei pentru sectorul public și 510 mln. lei pentru sectorul privat (3x65=195 mln. lei, 3x170=510 mln. lei). 

Proiectul propus de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale prevede că cele trei zile suplimentare vor fi recuperate în zilele de 8 și 29 septembrie şi 27 octombrie 2018 care sunt propuse de a fi zile lucrătoare. Numai că aici este o problemă. Practica anilor precedenți ne arată că în acele zile nu toți vin la lucru, or vin cu întârziere și pleacă mai devreme decât stabilește programul stabilit. Eu nu mai vorbesc despre capacitatea de lucru în aceste zile care vor fi recuperate în septemrie și octombrie. Poate sunt subiectiv la acest capitol☝

Reiterez, a fost o încercare de a mă documenta și a informa opinia publică despre asta. Rămâne la discreția domniilor voastre sa faceți concluziile de rigoare - Pierdem sau căștigăm sau cât ne va costa vacanța de 9 zile? Asta în cazul că va fi aprobată. 

P.S. Autoritățile susțin că proiectul de hotărâre a fost elaborat la solicitarea Confederației Naționale a Sindicatelor, în scopul organizării optime a timpului de muncă şi de odihnă din luna august 2018. 

Asta așa ca să știm cine e cu „musca pe căciulă” și cine are grijă de oameni! ☺

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eroii nu mor niciodată - 12 iulie 1992

Să nu uităm  1. Plutonierul de poliție Sergiu Andreev s-a născut la 22 iunie 1971 în satul Cioara, raionul Hâncești, într-o familie de ț...