miercuri, 29 august 2018

„Rușii” ca la ei acasă. Autoritățile tac

Dragi prieteni, in pofida tuturor etichetărilor și aberațiilor lansate în public în ultimile săptămâni, eu continui să monitorizez situația din Republica Moldova (regiunea transnistreană) prin prisma riscurilor de securitate și apărare. 

Săptămâna trecută am primit mai multe informații despre pregătirea trupelor de ocupație pentru un nou exercițiu militar. Ulterior, serviciul de presă a Districtului Militar Vest a emis un comunicat de presă prin care opinia publică este informată că „unitățile de cercetare a Districtului Militar Vest vor desfășura exerciții militare și conform legendei vor desfășura operațiuni de recunoaștere/cercetare și măsuri speciale în spatele inamicului convențional.” În clasica desfășurării unor asemenea exerciții asta ar consta în - deplasarea unităților de cercetare și recunoaștere în spatele inamicului, căutarea și distrugerea țintelor, organizarea ambuscadelor, raidurilor, diversiunilor, capturarea militarilor inamicului, distrugerea sistemelor de comunicații, stat major și control.

Ultimile două zile aceste exerciții se desfășoară la poligonul de la Tiraspol cu participarea inclusiv a unităților de cercetarea a trupelor paramilitare separatiste, în total fiind antrenați circa 200-250 miltari ai trupelor de ocupație a Federației Ruse în Republica Moldova. Sunt desfășurate trageri de luptă cu toate tipurile de armament aflat în dotarea trupleor de ocupație, inclusiv și miltraliere de calibru mare (14,5 și 12,7).




Amintesc că la începutul lunii august trupele de ocupație a Federației Ruse în Republica Moldova au desfășurat exercițiul militar cu forțarea râului Nistru pentru a „distruge forțele inamicului de pe malul drept al Nistrului”.


La momentul publicării acestui articol, nici autorităţile Republicii Moldova, nici Misiunea OSCE în Moldova nu au venit cu o reacţie. 
Și dacă e să comparăm, asta a fost reacția Ministerului Afacerilor Externe a României la fărădelegele comise de autoritățile Republicii Moldova în punctul de trecere a frontierei de stat Leușeni-Albița în privința cetățenilor români, Ambasadorul Republicii Moldova la București fiind convocat pentru consultări. Aici vedeți și reacția Ambasadei României din Republica Moldova.

NOTĂ:
Conform studiului IDIS „Viitorul” Riscuri de securitateși apărare în contextulreglementării transnistrene, trupele de ocupație a Federației Ruse în Republica Moldova dispun de 3 unități de destinație specială (cercetare și recunoastere la nivel de pluton), iar fiecare din cele 5 brigăzi a trupelor paramilitare separatiste dispun de 4 unități cu destinație specială (cercetare și recunoastere) la nivel de batalion, plus Centrul de Operațiuni Speciale a pretinsului minister al securității de stat și o brigadă cu destinație specială a pretinsului minister al afacerilor interne.


Exercițiile militare Vostok-2018 (Est-2018) vor avea loc pe poligoanele din Districtele Militare Central și Est, cu participarea a aproape 300.000 de militari, 1000 de avioane de luptă și două flote navale rusești. La exercițiu vor participa și Armata Republicii Populare Chineze și Armata Mongoliei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eroii nu mor niciodată - 12 iulie 1992

Să nu uităm  1. Plutonierul de poliție Sergiu Andreev s-a născut la 22 iunie 1971 în satul Cioara, raionul Hâncești, într-o familie de ț...