joi, 23 mai 2019

Lecţia de istorie - 23 mai 1992

Eroii nu mor niciodată ...

Să nu uităm ...

Soldat REPIDA Pavel, născut în 1963, localitatea Pârâta, raionul Dubăsari. Căzut pe câmpul de luptă la 23 mai 1992 pe capul de pod Coşniţa.

CINSTE ŞI ONOARE MEMORIEI LUI!

#EROIINUMORNICIODATA
#STOPRUSSIANAGRESSION

*Începând cu 23 mai, formaţiunile paramilitare transnistriene şi-au intensificat acţiunile de luptă. Şi-a început agresiunea directă şi deschisă şi Armata a 14-a rusă. 

La ora 17.50, în urma focului deschis de separatişti în s. Cocieri a fost distrus un magazin şi incendiată o casă. În s. Roghi a fost omorât un bărbat şi rănită o femeie. 

Tot la 23 mai, la Spitalul de urgenţă din Chişinău au fost aduşi, grav răniţi (la cap) Victor Vasilie Cobâleanschi din s. Corjova şi Panteleimon Bodarev, locuitor al s. Valea Perjei (raionul Ceadâr-Lunga). În aceeaşi zi, în secţia medicală a MAI a fost internat Vladimir Colesnic, sergent de poliţie, colaborator al echipei de patrulare şi control, grav rănit în luptele de la Cocieri.  

În timpul acţiunilor militare din 23 mai, din zona satelor Cocieri şi Roghi, au mai fost rănite următoarele persoane: Ion Buimistru (născut în 1958), voluntar; Veaceslav Ursu, voluntar; Leonid Chimenjun, sergent în armata naţională (contuzie); Sergiu Sandu, voluntar; Ilie Popa, voluntar; Vasile Aşcin, rezervist; Eudochia Ţurcan, locuitoare a satului Roghi, rănită grav la călcâiul stâng; Vladimir Colesnic, sergent-major de poliţie.  

Tot la 23 mai, la ora 10.00, pe podul plutitor din satul Molovata, în urma tirului separatiştilor, a fost rănit sergentul-inferior, felcerul penitenciarului nr. 3 V. M. Coadă; în satul Cocieri, a fost grav rănit la faţă sergentul-inferior, carabinierul Ionel Andrei, voluntar, iar în urma exploziei unui obuz – contuzionat voluntarul Ivan Ghizion, locuitor al satului Burlacu (raionul Cahul). 

Amestecul Armatei a 14-a în afacerile interne ale Republicii Moldova l-a determinat pe preşedintele M. Snegur ca, la 23 mai, să-i adreseze Secretarului General al ONU, Boutros Boutros-Ghali următorul mesaj: „La 19 mai 1992, trupe militare ale Armatei a 14-a au trecut făţiş de partea forţelor separatiste, antiguvernamentale, înzestrându-le cu tehnică militară modernă, inclusiv tancuri şi rachete, şi susţinându-le în acţiunile lor violente împotriva structurilor constituţionale ale statului, precum şi a populaţiei paşnice. Ca urmare, de câteva zile, în zona de conflict se produc încălcări ale înţelegerilor de încetare a focului, se înregistrează crime omeneşti şi mari pagube materiale, a crescut mult numărul refugiaţilor, circumstanţele enumerate având efecte grave asupra stabilităţii interne. Practic, teritoriul Moldovei din stânga Nistrului este ocupat de către forţele Armatei a 14-a. Toate aceste lucruri constituie, în fapt, un atac de agresiune armată din partea Federaţiei Ruse asupra Republicii Moldova, un război nedeclarat ţării mele, pentru repercusiunile căruia Guvernu1 rus poartă întreaga răspundere”. Menţionând că escaladarea conflictului armat prezintă un pericol pentru pacea şi securitatea în Europa de Sud-Est, preşedintele Snegur a subliniat că cererile repetate prin care autorităţile de la Chişinău cer Rusiei să dispună scoaterea unităţilor militare de pe poziţiile de luptă şi să retragă Armata a 14-a de pe teritoriul Republicii Moldova au rămas fără nici un răspuns. În cadrul Conferinţei pentru ajutorarea Noilor State Independente, ce a avut loc la Lisabona, Nicolae Ţâu a prezentat în faţa delegaţilor celor 63 de state şi a 22 de organizaţii internaţionale efectele negative ale acţiunilor agresive ale Armatei a 14-a asupra situaţiei din Republica Moldova. 



I am romanian and I am from the Republic of Moldova
11% of my country is occupied by Russia

Sunt român și sunt din Republica Moldova
11% din teritoriu este ocupat de Rusia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eroii nu mor niciodată - 12 iulie 1992

Să nu uităm  1. Plutonierul de poliție Sergiu Andreev s-a născut la 22 iunie 1971 în satul Cioara, raionul Hâncești, într-o familie de ț...