miercuri, 17 aprilie 2019

File de istorie 17 aprilie 1992

EROII NU MOR NICIODATĂ


Să nu uităm

17 aprilie 1992 - Încă o zi neagră în istoria Moldovei

1. Sergent major de poliţie Sergiu Ostaf, născut pe 3 mai 1969 în localitatea Glingeni, raionul Fălești, în familia lui Alexei și Iulia Ostaf. Căzut pe câmpul de luptă pe 17 aprilie 1992 (alte surse dau informația 17 martie) pe platoul Cocieri.

Prin decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 188 din 24 august 1992, sergent major de poliţie Sergiu Ostaf a fost decorat post-mortem cu ordinul „Ştefan cel Mare”.



La 17 aprilie 1992, miniştrii de externe ai celor patru state - formatul cvadripartit (Republica Moldova, România, Federaţia Rusă şi Ucraina) au semnat, la Chişinău, 5 documente privind reglementarea conflictului transnistrian, între care: Recomandările miniştrilor de externe; Statutul comisiei mixte pentru controlul încetării focului şi separării forţelor angajate în conflict; Comunicatul cu privire la întâlnirea celor patru miniştri de externe. Conform acestor înţelegeri, fiecare ţară avea dreptul să delege câte 40 de observatori în zona de conflict, cu misiunea de a supraveghea acţiunea de dezangajare a forţelor, ce trebuia să înceapă din 20 aprilie; numai în cazul în care acţiunea observatorilor nu ar fi dat roadele aşteptate, urma să fie instituită o forţă de menţinere a păcii. Propunerea Rusiei ca Armatei a 14-a să i se recunoască statutul de forţă tampon între părţile beligerante nu a fost acceptată, fiind aprobată propunerea Kievului de a amplasa forţe ucrainene de menţinere a păcii. Documentele prevedeau păstrarea neutralităţii Armatei a 14-a, stabilirea statutului juridic şi modalitatea retragerii ei din Republica Moldova. Acest deziderat urma să se materializeze la masa discuţiilor între guvernele de la Chişinău şi Moscova. Eforturile Comisiei cvadripartite privind normalizarea situaţiei în regiunea de est a Republicii Moldova erau stopate de lipsa de dorinţă a liderilor separatişti, sprijiniţi de comandamentul Armatei a 14-a de a soluţiona conflictul prin mijloace paşnice. Armata a 14-a a transmis rebelilor transnistrieni mari cantităţi de armament, tehnică blindată, muniţii, mijloace de telecomunicaţii, alte echipamente militare. Ofiţeri ai trupelor ruse erau angajaţi ca instructori în unităţile militare separatiste. Mai mult de 300 ofiţeri şi subofiţeri ai acestei armate şi-au declarat disponibilitatea de a trece de partea forţelor secesioniste în caz de agravare a situaţiei.

Mecanismul cvadripatrit a fost instituit la 20 martie 1992, la reuniunea OSCE ( în acea vreme - CSCE - Conferința pentru Securitate și Cooperare în Europa) de la Helsinki, care prevedea reglementarea conflictului militar din regiunea transnistreană.

16 aprilie 1992 
I am romanian and I am from the Republic of Moldova
11% of my country is occupied by Russia

Sunt român și sunt din Republica Moldova
11% din teritoriu este ocupat de Rusia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eroii nu mor niciodată - 12 iulie 1992

Să nu uităm  1. Plutonierul de poliție Sergiu Andreev s-a născut la 22 iunie 1971 în satul Cioara, raionul Hâncești, într-o familie de ț...