joi, 1 martie 2018

BREAKING NEWS... RADA SUPREMĂ DE LA KIEV A RATIFICAT ACORDUL CU PRIVIRE LA CONTROLUL COMUN

Vești bune de la Kiev. 

Astăzi, Rada Supremă la 18.04 a votat în lectura finală Legea cu privire la ratificarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind controlul în comun  al persoanelor, mijloacelor de transport, mărfurilor şi obiectelor în  punctele comune de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene,  întocmit la Chişinău la 6 octombrie 2017. Astfel la votare au participat 302 deputati ucraineni, pentru au votat 234, impotriva 1, s-au abțiunut 1, nu au participat la vot 66. 

Precizez, că deputatii partidului care fac parte din coloana a 5-a a Federației Ruse în Ucraina „Blocul de Opoziție” (43 deputați) practic nu a participat la vot. Din cei 43 deputaţi au lipsit 40, nu au participat la vot 2 și unul a votat împotrivă (Шурма, Игорь Михайлович). 

Ce urmează?

1. Procedura de semnare de către Președintele Ucrainei Petro Poroșenco (10-14 zile).
2. Procedura de notificare a autorităților Republicii Moldova (30-60 zile).
3. Intrarea în vigoare a prevederilor Acodrului.
Estimez prima jumătate a luni mai 2018.

În ianuarie anticipam, că martie va fi luna în care va fi ratificat acest Acord, ceea ce dovedește că autoritățile și a Republicii Moldova și a Ucrainei merg conform graficului, deși ne-am dori o mai mare viteză în acest domeniu. Oricum urmează o perioadă intensivă de pregătire a protocoalelor aferente organizării controlului comun pentru încă cel puțin 3-4 puncte de trecere pe segmentul transnistrean al frontierei de stat cu Ucraina. Aici autoritățile din Moldova și Ucraina, susținuți de Misiunea EUBAM ar trebui să dea dovadă de maturitate pentru a „închide” acest segment de frontieră odată pentru totodeauna.

Felicit colegii de la IGPF, SV, SGSUA, autoritatea vamală din Ucraina, MAEIE și MAE al UA, precum şi Misiunea EUBAM. Nu în ultimul rând felicit veteranii acestor negocieri 👮😉, care încă din anul 2001 au promovt controlul comun pe acest segment de frontieră extrem de important.

Primăvara a început bine.

Cu Mărțișorul dragi prieteni!!! 

P.S 
Cred că a venit timpul să scriu şi despre controlul comun în punctele de trecere a frontierei de stat cu România - "A fi, sau a nu fi"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

EROII NU MOR NICIODATĂ 24 aprilie 1992

Să nu uităm 23 aprilie 1992  1. Sergent Vârlan Alexandru, născut la 31 ianuarie 1972 în satul Cocieri, raionul Dubăsari. Căzut pe câmpul...