joi, 1 martie 2018

Suedia procură sistemul de apărare aeriană și anti-rachetă Patriot

Suedia procură sistemul de apărare aeriană și anti-rachetă Patriot (AMD) în valoare de 3,2 miliarde de dolari. 
Stockholm-ul și-a exprimat în noiembrie 2017 interesul în această privință. Noutatea a venit în contextul lansării de către Rusia a exercițiilor navale "de luptă" la 20 februarie, maneverele implicînd elicoptere, avioane de luptă și mai mult de 20 de nave de război, inclusiv nave cu rachete.
La 5 februarie a devenit cunoscut faptul că Rusia a amplasat, în enclava Kaliningrad, pe o durată nedeterminată - posibil permanentă, rachetele „Iskander” cu capacitate nucleară. 

Anterior acestea fuseseră mutate în și din regiune fiind desfășurate acolo doar temporarcu ocazia exercițiilor militare. Un alt stat cu acces la Marea Baltică, Polonia, este pe cale să achiziționeze propriul sistem Patriot cu cea mai recentă configurație, și la fel este și RomâniaPreocupările suedezilor și programul lor de apărare antiaeriană au fost probabil, la fel ca și în cazul Poloniei și al României, declanșate de agresiunea Rusiei în Ucraina. Suedia și Finlanda, ambele neutre și împărtășind o istorie comună, și-au consolidat de atunci legăturile cu Alianța și au început reorganizarea forțelor lor armate.

Sursa: https://www.esjnews.com 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eroii nu mor niciodată - 12 iulie 1992

Să nu uităm  1. Plutonierul de poliție Sergiu Andreev s-a născut la 22 iunie 1971 în satul Cioara, raionul Hâncești, într-o familie de ț...