luni, 4 februarie 2019

Despre ALERTĂ DE CĂLĂTORIE în IRLANDA

I am Romanian and I am from the Republic of Moldova
11% of my country is occupied by Russia

Sunt român și sunt din Republica Moldova

11% din teritoriu este ocupat de Rusia

Nu știu dacă o companie aeriană poate emite asemena Alterte de Călătorii. Din câte știu, asemenea alerte poate emite numai Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Dar ce a fost totuși?
În primul rând Air Moldova pe parcursul anilor a încălcat flagrant legislația UE în domeniu și în particular prevederile Regulamentului (UE) 2016/399 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 martie 2016 cu privire la Codul Uniunii privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane (Codul Frontierelor Schengen) (cu modificările ulterioare). Acest Regulament ca și alte acte normative prevede expres că „Prezentul regulament nu aduce atingere verificărilor efectuate în cadrul exercitării competențelor generale ale poliției și nici controalelor de securitate asupra persoanelor, identice celor practicate pentru zborurile interne, posibilităților statelor membre de a efectua controale cu caracter excepțional ale bagajelor în conformitate cu Regulamentul (CEE) nr. 3925/91 al Consiliului (8) și dreptului intern privind deținerea documentelor de călătorie sau de identitate sau privind obligația persoanelor de a semnala autorităților prezența lor pe teritoriul statului membru în cauză” (punctul 21 din preambul).

Ce ar trebui să înțelegem din asta?
1. În primul rând toți cei care vin într-un stat membru UE din stat terț (în cazul nostru Republica Moldova, și asta nu se referă numai la Irlanda) ar putea fi verificați nu în baza buletinului de identitate dar și a pașaportului.
2. Reieșind din faptul că biletinul de identitate românesc este cel mai falsificat de către cetățenii Republicii Moldova (evident că nu de cetățeni, dar de către grupări criminale), autoritățile competente din Irlanda au și luat această decizie. Dar asta este opinia mea. Numai în primele 4 zile ale lunii februarie autoritățile române au depistat 8  cărţi de identitate false, la frontiera cu Republica Moldova.
3. Cetățenii noștri (grupările criminale) sunt mai inventivi în acest sens. Problema că autoritățile noastre tac și nu întreprind nimic. Cei interesați în statistică vedeți aici cifre cu privire la Republica Moldova prezentante de către Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex). Cifrele borbes, adică Faptele nu vorbele.
4. Nu sunt sigur că autoritățile noastre vor interveni, nu e problema lor, dar cert este că autoritățile române ar trebui să intervină pentru a apăra cetățenii săi. Cu privire la autoritățile noastre spuneam că sunt sigur că vor interveni pentru că ele așteaptă următorul raport cu privire la călătoriile fără vize de care beneficiază cetățenii țărilor din Balcanii de Vest și Parteneriatul Estic. Cel din anul trecut poate fi găsit aici.
5. De ce autoritățile noastre (Poliția de frontieră) nu verifică în bază căror acte de identitate pleacă spre statele membre ale UE? Prin astfel de atitudine ale autorităților se arată care este grija față de cetățeni și defapt reacția trrebuie să fie imediată și nu numai în cazul călătoriilor spre Irlanda. Cel puțin să fie făcute campanii de informare și sensibilizare a opiniei publice.

Azi am văzut o statistică care ne spune despre faptul că în fiecare zi din Moldova pleacă 60 de tineri. O altă statistică spune că 106 cetățeni zilnic părăsesc Republica Moldova.

Cu așa autorități care sau perindat în acești 28 de ani de la independență țară va rămâne fără oameni. Și eu cred că ele - aceste autorități și în particlar guvernarea hibridă face totul pentru asta.
Decizia ne aparține ce facem și cum facem. Or pe 24 februarie avem o posibilitate să îi dăm uității, așa cum am uitat de agrarieni și restul nomenclaturiștilor care sau aciuat în rândurile partidului democrat - #pro_moldova. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eroii nu mor niciodată - 12 iulie 1992

Să nu uităm  1. Plutonierul de poliție Sergiu Andreev s-a născut la 22 iunie 1971 în satul Cioara, raionul Hâncești, într-o familie de ț...