vineri, 1 februarie 2019

Curvele au pus mana pe prajina!***

Din start vreau să fac această clarificare. Eu nu pun la îndoilă profesionalismul colegilor de la MAEIE, celor de la Ambasada noastră de la Viena, care până la urmă au îndeplinit o indicație a unui mincinos și mă refer acum expres la Prim-ministrul Pavel Filip. De ce mincinos? Pentru că ne minte cu nerușinare (și asta este numai un caz din multe altele și oamenii nici nu își dau seama că sunt mințiți). Dar Pavel Filip minte și partenerii Republicii Moldova, îî minte de îngheața apa. Domnule Filip, noi ne-am deprins că încercați să prostiți oamenii din această țară, dar de ce mințiți partenerii?

Dar haideți să le luăm pe rând.

La 25 ianuarie curent liderul separatist semnează pretinsul decret numarul 18, care prevede că localitatea Varniţa, de pe malul drept al Nistrului, se declară ca localitate "aflată provizoriu sub controlul Republicii Moldova". 

La 29 ianuarie, peste 4 zile, Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene să sesizeze reprezentanții mediatorilor și observatorilor în procesul de reglementare transnistreană în legătură cu unele abordări provocatoare întreprinse recent de către așa-numitele structuri din regiunea transnistreană în privința satului Varnița, Anenii Noi, iar funcțiile sunt exercitate de pretinsele structuri locale din satul Proteagailovca. În spiritul îndeplinirii acestei solicitari, MAEIE urma să se adreseze reprezentanților din partea OSCE, a Federației Ruse, Ucrainei, UE și SUA pentru a utiliza potențialul formatului de negocieri „5+2” în vederea încetării efectelor acestei acțiuni provocatoare. Concomitent, urmează să fie examinată oportunitatea abordării subiectului în cauză în cadrul următoarei ședințe a Consiliului Permanent al OSCE la Viena.

Zis și făcut. Astfel în ziua de ieri MAEIE a convocat reprezentanții mediatorilor și observatorilor - OSCE, a Federației Ruse, Ucrainei, UE și SUA pentru a expune poziția autorităților Republicii Moldova asupra unor acţiuni provocatoare întreprinse în ultimul timp de către exponenţii regimului de la Tiraspol. În același timp și Ambasadorul nostru de la Viena a denunțat la Consiliul Permanent al OSCE recenta deschidere în capitala Federației Ruse a unei pretinse organizaţii obşteşti transnistrene, care este „reprezentanță oficială”, dar a mai subliniat impactul negativ asupra procesului de negocieri politice îl au atât unele acte emise de exponenții regimului de la Tiraspol, privind jurisdicția unor localități. 

Care ar fi trebui să fie reacția noastră la aceste acțiuni „curajoase” ale Prim-ministrului? Ar trebui să le salutăm, sa le apreciem, etc. 
Dar este un no aici. 

Asta ar fi posibil în cazul în care am fi avut o strategie clară cum vede Republica Moldova reintegrarea țării, asta ar fi posibil când autoritățile ar reacțional la data de 19 octombrie 2018 cănd liderul separatist a semnat pretinsul decret numarul 394 prin care 7 localităţi de pe malul stâng al Nistrului din raionul Dubăsari (Doroţcaia, Coşniţa, Pohrebea, Pârâta, Cocieri, Molovata Nouă şi Vasilevca), se declară ca localităţi "aflate provizoriu sub controlul Republicii Moldova". 

Asta ar fi fost posibil cănd liderul separatist de la Tiraspol a semnat cadrul juridic şi legişlativ pe toate dimensiunile securităţii aşa zisei frontiere transnistrene în 2013 și în 2018. Aici trebuie să clarific ceva. În cadrul întrevederii cu șefii misiunilor diplomatice ale Federaţiei Ruse, Ucrainei, Slovaciei, Misiunii OSCE în Moldova, Statelor Unite ale Americii şi Uniunii Europene, care sunt mediatori şi observatori în procesul de reglementare transnistreană, secretarul de stat al MAEIE Tatiana Molcean a atras atenţia şi asupra aşa-zisului "decret" ale liderului separatist de la Tiraspol numărul 394 din 19 octombrie 2018, menționat mai sus.

Domnule Filip pentru a fi credibil în fața cetățenilor și a partenerilor trebuie să fii consecvent în acțiuni, politici implementate, dar care trebuie să fie elaborate. În cazul politicii cu privire la reintegrarea țării, tot dumneavoastră ați menționat că Reglementarea conflictului transnistrean şi reintegrarea ţării sunt priorităţi strategice ale Republicii Moldova. Tot dumneavăastră declarați că până la finele anului 2016 (inițial, după aia 2017) va fi adoptată o Strategie/viziune a guvernului pentru reglementarea transnistreană. Și prietenul dra Andrian Candu declara că „la următoarea şedinţă a grupului parlamentar pentru reintegrarea R.Moldova se va discuta o strategie privind statutul regiunii transnistrene”. Câte dovezi mai trebuie pentru a vă dovedi că sunteți mincinoși? Dar asta se refera nu numai la dumneavăstră. Asta e boala tuturor guvernelor care sau perindat în toți acești 28 de ani de la Independență încoace (vezi aici, aici și aici). 

Domnule Prim-ministru! De ce nu a fost nici o reacție pe 19 octombrie anul trecut? Ce va încurcat să o faceți? Or erați în pregătirile către alegeri? Despre ce prioritate strategică vorbiți voi? Care reglementare transnistreană? Or asta este o reglemtare în interesul stăpânului vostru Plahotniuc, care ne tot aruncă „bombe” de genul ceea ce ați făcut voi pe 25 ianuarie, sau altă „bombă” gen „Aceste negocieri au avut la bază interesul cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului”. Apropo, a trecut un an de la acel „vestit” interviu un surse media „independente” - cacând.

Miza reală este cu totul alta, și voi o știți asta. Toată FAKE -MEDIA, toți trolii voștri și FAKE - EXPERȚII în aceste zile se dădeau cu părea pe la emisiunile de la holding. Ați devenit penibili de tot. Și toate aceste „bombe” sunt numai pentru a distrage atenția publicului de la problemele reale cu care se confrunta cetățenii acestei țări, de la ilegalitățile pe care le faceți voi în campania electorală și cum fraudați aceste alegeri, de de la frica voastră că aceste alegeri nu vor fi recunoscute de către comunitatea internațională. Dovadă sunt și mesajele voastre către organizațiile internaționale gen „premierul a solicitat să fie asigurată o atitudine obiectivă din partea observatorilor și a partenerilor. Și asta este numai un exemplu, iar ele sunt cu duiumul. Eu vreau să mai reiterez și campania de denigrare pe care ați pornit-o împotriva Misiunii de observatori naționali de la Promo-Lex cu toate instrumentele voastre meschide ale poliției politice (poliție, SIS, titușki). 
Nu vă va reuși să aruncați praf în ochii noștri, dar nici a partenerilor Republicii Moldova cu „bombele” voastre de prost gust care nu costă nimic. Fie și mai clar - nu poți fi credibil la cei care pot să te ajute (UE&SUA), în primul rand cand de facto te prefaci, așa cum arată cedarile de mai sus (ele au fost cedate în schimb la ceva...) și esti în aranjament de partajare cu Moscova, inclusiv prin Dodon.

Între timp Dodon, sluga voastră și a lui Putin peste tot promovează cum îl numesc eu „Pachetul Pro-Moldova” care este o adevarată bombă pentru noi toți. Acest „pachet” e învăluit în mare secret. Da, trebuie sa ne îngrijoreze, dar nu numai pe noi, dar și pe partenerii din Ucraina și Uniunea Europeană pentru ca au reflecții directe asupra lor. Documentele sunt scrise nu la președinție, dar în laboratoarele de la Kremlin și ne dam bine seama cine sunt autorii. Cum sa reactionam noi? Sa creăm presiuni unde este posibil, ca să nu trezim cu documente acceptate de parteneri care consideram ca sunt credibili. Cert este ca Putin ar dori sa iasă ca „pacificator" în cazul Moldovei. Problema e în ce se negociază în schimb?

Și la final, terminați cu declarații, apucati-vă de treabă, implementați mecanisme clare de punere la respect a separatiștilor, regularizați toată circulația lor prin străinătăți, implementați politici care ar ridică costul agresiunii Federației Ruse împotriva Republicii Moldova și nu fiți indiferenți față de faptul că Federația Rusă a dezvoltat capacități a Comlexului Industrial Militar pe teritoriul Republicii Moldova. Dar asta este tema unei alte discuții la care vă promit că revin.

Și deja a devenit tradițional mesajul:

I am Romanian and I am from the Republic of Moldova
11% of my country is occupied by Russia

Sunt român și sunt din Republica Moldova

11% din teritoriu este ocupat de Rusia

P.S.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eroii nu mor niciodată - 12 iulie 1992

Să nu uităm  1. Plutonierul de poliție Sergiu Andreev s-a născut la 22 iunie 1971 în satul Cioara, raionul Hâncești, într-o familie de ț...