vineri, 1 februarie 2019

Coaliția de guvernământ din Moldova, se concentrează asupra menținerii puterii - raportul Serviciilor de informaţii din SUA

I am Romanian and I am from the Republic of Moldova
11% of my country is occupied by Russia

Sunt român și sunt din Republica Moldova

11% din teritoriu este ocupat de Rusia

Directorul comunităţii naţionale de informaţii a SUA, Dan Coats (Remarks as prepared for delivery by The Honorable Dan Coats Director of National Intelligence Annual Threat Assessment Opening Statement Tuesday, January 29, 2019***), a prezentat pe 29 ianuarie, în Senatul american, Raportul de evaluare la nivel mondial a riscului (WORLDWIDE THREAT ASSESSMENT of the US INTELLIGENCE COMMUNITY)



Este o practică anuală când conducătorul comunității naționale de informații din SUA prezintă acest raport în Senatul american. De ce în Moldova nu avem asemenea practici? Suntem în prima zi a lunii februarie și nici o autoritate din domeniul securității și apărării nu au venit cu o informație publică despre activitatea în anul 2018, care au fost amenințările și riscurile și ce au făcut autoritățile pentru a le diminua. Dar asta ține de o altă analiză pe care o voi face mai târziu.
Acum, haideți să ne întoarcem la Raportul de evaluare la nivel mondial a riscului. Am analizat acest raport și am observat că este vizată și Republica Moldova. Am mai observat că în afară de mine și presa afiliată poilitic șefului partidului democrat Vladimir Plahotniuc, sau cum îi numesc eu FAKE-MEDIA au reflectat informatii din acest raport. Numai că nu au spus nimic despre cum e vizată Republica Moldova. Au relatat despre, citez „China și Rusia, cele mai active în acţiunile de spionaj împotriva Statelor Unite”, făcând trimitere directă la o sursă media din România. O altă sursă media, care am toată încrederea că face parte din holdingul lui Plahotniuc ne spune despre, citez „Kremlinul vrea eliminarea lui Poroșenko cu orice preț și încearcă să influențeze alegerile din țara vecină”. Aici trebuie să fim corecți - da, în raport despre asta se menționează, dar ce are asta cu Republica Moldova? Nimic, nimic în afară de faptul că se manipulează și se prezintă jumătăți de măsură. Se încearcă să ni se prezinte dușmanul extern, cum îi mai spun eu pericolul tancului rusesc. Da, factorul extern nu trebuie neglijat, în particular influența rusă în Republica Moldova. Dar nici așa, dragii mei. Ne aducem aminte de asta în prag de alegeri? Dar cum se explică faptul că aceste media, cel puțin unele din ele fac parte din mecanismele și instrumentele de propaganda rusă? Cum de se face, că pe teritoriul Republicii Moldova avem agenți economici care fac parte din Complexul Industrial Militar al Federației Ruse? Oare asta nu este factor de influență a Federației Ruse? În acest caz întrebarea vine de la sine - ce fac autoritățile? 
Acest Raport face expres referire la Republica Moldova și în particular - 
„Coaliția de guvernământ din Moldova, stat vecin cu Ucraina, se concentrează asupra menținerii puterii după alegerile legislative planificate pentru februarie 2019 și, probabil că va încerca să limiteze influența Rusiei și să păstreze un angajament pentru integrarea în UE.”
Ce ar trebui să înțelegem din asta?

În primul rând este un mesaj transmis, cui? Am putea să înțelegem că Senatorilor, dar și celor de la Chișinău. Recunosc că Republica Moldova nu este atât de importantă pentru SUA, mai ales acum, cu toate problemele pe care le are SUA cu Trump și altele. Dar ce trebuie noi să concluzionăm? Cei care au scris acest raport, sau au pus acest aliniat despre Moldova, înțeleg foarte bine ce se întâmplă la noi, dar și în regiune. Ei înțeleg că guvernarea hibridă de la Chișinău va face tot posibilul ca să se mențină la putere. Și asta o vor face prin toate căile, dar în special prin a frauda aceste alegeri. Și este în acest sens un mesaj. Partea a doua este că și cei din comunitatea de informații a SUA nu sunt încrezuți că guvernarea hibridă va limita influența Rusiei și vor păstra angajamentul pentru integrarea în UE.
Plahotniuc a investit foarte mult în a face lobby în SUA, a pus și o ambasadoare acolo care să coordoneze acest lobby. Dar vedem că nu poți înfluența totul. Guvernarea hibridă are probleme cu atitudinea SUA față de ceea ce fac ei în Republica Moldova și asta ne dovedesc și ultimilie declarații ale ambasadorului, dar și oficialilor din Departamentul de Stat al SUA. 

Deci, un fel de mesaj, vă tolerăm, dar stim ce faceti și luati seama. 
De ce spun asta? Pentru că am anlizat și Raportul de evaluare la nivel mondial a riscului din 2018. Acolo Moldova e vizată de 4 ori. Dar vă invit să citiți și singuri acest raport  (pagina 25, aliniatul 4)

Dragi prieteni, „tancurile rusesti” stau bine merci în Parlament, Guvern, și-n alte autorități de la independență încoace. Nu Încercați să ne speriați cu aceste tancuri, scoateți-le din mințile voastre, dar cel mai bine plecați de tot de pe mapamondul politic din Republica Moldova!

*** Raportul Directorului comunităţii naţionale de informaţii a SUA, Dan Coats a fost pregătit de către OFICIUL PENTRU COMUNICAREA STRATEGICĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eroii nu mor niciodată - 12 iulie 1992

Să nu uităm  1. Plutonierul de poliție Sergiu Andreev s-a născut la 22 iunie 1971 în satul Cioara, raionul Hâncești, într-o familie de ț...