miercuri, 10 ianuarie 2018

Republica Moldova în top 5 din clasamentul pașapoartelor din statele post-imperiu şi al 48-lea din lume

Republica Moldova clasată pe locul 4 în clasamentul pașapoartelor din statele post-imperiu și al 48-lea în lume, cetățenii noștri pot vizita fără vize 110 țări, îmbunătățind în mod semnificativ poziția de la 54 în anul 2017. 

https://www.henleypassportindex.com/
Potrivit Indicelui pașapoartelor lumii publicat de către Henley & Partners, care clasează țările cu  posibilitatea de a vizita diferite țări ale lumii fără viză, în ultimii cinci ani, primul loc în clasamentul și-a păstrat Germania.

România este clasată pe poziția 20, împreună cu Bulgaria, cetățenii având posibilitatea de a călători în 156 țări fără a avea necesitate de vize.
https://www.henleypassportindex.com/
În 2018, cu pașaportul german, puteți călători fără viză în 177 de țări. Pe locul doi este Singapore (176 de țări), al treilea a fost împărțit simultan de opt state: Marea Britanie, Danemarca, Italia, Norvegia, Finlanda, Franța, Suedia, Japonia. Cetățenilor din aceste țări li sa oferit posibilitatea de a vizita 175 de țări fără viză. Majoritatea acestora au îmbunătățit indicatorii de acces fără viză în alte țări timp de un an.

Din statele post – imperiu pe primul loc sunt Letonia și Lituania (poziția 12 – 166 țări), pe locul 2 Estonia (poziția 13 – 165 țări) și pe locul 3 Ucraina (44 – 114 țări), îmbunătățind în mod semnificativ poziția sa datorită obținerii accesului fără viză la țările Schengen în 2017. În top 10 țări sunt Federația Rusă (locul 48, dar fără dreptul de a călători fără vize în UE și spațiul Schengen), Georgia (poziția 53 – 99 țări), Kazahstan și Republica Belarus (poziția 65 – 71 țări), Azerbaidjan (poziția 72 – 63 țări), Armenia și Kârgâzstan (poziția 76 – 59 țări), Tadjikistan și Uzbekistan (poziția 81 – 54 țări) și încheie clasamentul Turkmenistan (poziția 85 – 50 țări).  Toate țările din spațiul post-imperiu au îmbunătățit indicatorii de anul trecut prin numărul de țări pentru care nu sunt necesare vize.

Dacă e să vorbim despre țările în care funcționează programe de obținere a cetățeniei prin investiții, cea mai largă alegere a statelor cu intrare fără viză oferă un pașaport al Austriei (174 de țări). Suma necesară pentru obținerea unui pașaport austriac este de 8-10 milioane EUR. Malta și Cipru, ale căror cetățenie poate fi obținută pentru investiții de 1-2 milioane EUR, oferă acces fără vize la 169 și respectiv 159 de țări. Printre țările din Caraibe cu programe de investiții, pașaportul cel mai mobil este pașaportul Saint Kitts și Nevis cu acces fără viză în 139 de țări. Și Republica Moldova a modificat anul trecut legislația cu privire la cetățenie prin controversata „cetățenie de investiții”. Suma necesară pentru obținerea unui pașaport moldovenesc este minim de 100 mii EUR.

În top 10 a Indicelui pașapoartelor sunt 21 state membre ale UE. Pe primele trei poziții fiind clasate Germania (poziția 1, 177 țări), Danemarca, Italia, Norvegia, Marea Britanie, Finlanda și Suedia (poziția 3, 175 țări), și Austria, Belgia, Luxemburg,  Olanda, Spania și Elveția (poziția 4, 174 țări)
Ultimul loc în clasament a fost acordat Afganistanului, ai cărui cetățeni au primit acces fără viză în 24 de țări.

Conform aceleași surse pe indicele de cetățenie Republica Moldova se clasează în mijlocul clasamentului – 80, având indicele de 35,2%. Pe primul loc fiind Germania cu indicele de 82,7%, pe ultimul loc Afganistan – 159 cu indicele de 14,6%. Din statele post – imperiu, Republica Moldova la acest indice fiind devansată de către Estonia-21, Letonia – 22, Lituania – 23, indicele 75,5% și Federația Rusă – 63 cu indicele de 39,7%. 

Notă:

Indicele Pașapoartelor lumii Henley & Partners, cunoscut anterior ca Index restricții de viză (redenumit în 2018), este publicat din 2006, în colaborare cu Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA), care susține cea mai mare baza din lume de informații turistice.

În 2018, au fost analizate 200 de țări și teritorii.

Indicele Pașapoartelor lumii Henley & Partners este un clasament internațional al țărilor de libertate a circulației, pe care le oferă cetățenilor săi. Henley & Partners a studiat cu atenție regulile de obligativitate a vizelor în toate țările și teritorii, prezentând clasamentul mondial de nivelul de libertate de circulație, și anume, numărul de țări pe care cetățenii țării respective le pot vizita fără a emite o viză. Indicele Pașapoartelor lumii este primul clasament internațional al țărilor privind libertatea de circulație, care să reflecte relațiile internaționale și statutul de țări din lume.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eroii nu mor niciodată - 12 iulie 1992

Să nu uităm  1. Plutonierul de poliție Sergiu Andreev s-a născut la 22 iunie 1971 în satul Cioara, raionul Hâncești, într-o familie de ț...