miercuri, 3 ianuarie 2018

Calificativul pentru anul 2017, unul căruia nu am ce îi reproșa, dar anul 2018 va fi unul special.

Din interviul pentru curentul.md

Nu a fost unul din cei mai buni ani, dar nu am ce să îi reproșez. Din punct de vedere profesional a fost un an plin de evenimente plăcute. În primul rând am fost invitat să fac parte din echipa experților IDIS „Viitorul”, ceea ce mi-a dat o posibilitate să mă realizez în domeniul politicilor de securitate, pentru ce vreau să îi mulțumesc domnului Ambasador Igor Munteanu. Împreună cu colegii am realizat mai multe cercetări în acest domeniu și impactul lor asupra mediului de securitate la nivel național și regional. Și mă refer doar la câteva din ele, MisiuneaEUBAM – de la asistentă la frontieră la cea de reintegrare a țării”, „Riscuride securitate și apărare în contextul reglementării transnistrene și Frontieraadministrativă și cum o administrăm” și „MEMORIU Măsuri de răspuns la acțiunileprovocatoare din ultima vreme a Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR)”. Pentru mine asta a fost un bun început pe care sper să îl dezvolt pe parcursul anului viitor.

Din punct de vedere politic îmi este greu să dau o apreciere și mai mult aș pretinde că nu a fost un an cu multe realizări, cel puțin din punct de vedere a expertizei mele. Autorităților nu le-a reușit promovarea la UNGA a întrebării cu privire la retragerea trupelor Federației Ruse aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. Mai mult ca atât am constatat că Federația Rusă a prelungit amestecul său în treburile interne a Republicii Moldova și în particular implicații militare în regiunea separatistă, fiind desfășurate peste 100 exerciții militare de către #GOTR, care nicidecum nu se înscriu în clasica unei misiuni de pacificare. Numai în decembrie curent au fost desfășurate 15 aplicații militare. Toate acestea au rămas practic neobservate de către autorități, fiind doar câteva reacții, dar și acelea în șoaptă. Republica Moldova nici în ziua de azi nu dispune de documente de politici în domeniul securității și apărării, fapt care se răsfrânge negativ și poate provoca riscuri de securitate.
Este evident că au fost și reușite, deși întârziate, dar totuși reușite, care pot pune o bază solidă pentru securitatea Republicii Moldova. Mă refer la participarea militarilor noștri la cantonamente și exerciții multinaționale, ceea ce contribuie parțial la consolidarea capacităților Republicii Moldova în domeniul securității și apărării. Încă o reușită ar fi faptul că pe parcursul anului au fost dislocate două contingente militare a pacificatorilor noștri în Kosovo dar și detașarea a doi ofițeri doamna maior Elena Milcenco în MINUSCA - Misiunea de Pacificare din Republica Centrafricană și doamna maior Natalia Lefter în UNMISS – Misiunea de Pacificare din Sudanul de Sud. Nu vreau să trec cu vederea și reluarea controlului asupra segmentului central (transnistrean) al frontierei de stat cu Ucraina. Relansarea controlului comun în punctul de trecere a frontierei de stat Pervomaisc – Cuciurgan în iulie curent și lansarea pentru prima dată patrulării comune a acestui sector de frontieră, creează precondiții necesare pentru asigurarea securității a 100% de frontieră comună cu statul vecin, integrității teritoriale a Republicii Moldova, dar și a credibilității autorităților statului fată de cetățeni și partenerii de dezvoltare. Și pentru final am lăsat deschiderea Biroului de legatură NATO în Republica Moldova. În opinia mea asta va da o valoare adăugată pentru RepublicaMoldova, cum a fost și în cazul Ucrainei și Georgiei, dar numai în cazul încare ne dorim acest lucru cu adevărat.


Anul 2018 va fi unul special, cel puțin din punct de vedere politic. Ne așteaptă mai multe provocări pe intern, dar și cu implicarea „agenților patogeni” din exterior. Din punct de vedere a securității, anticipez prelungirea cu amploare a exercițiilor militare în regiunea separatistă cu posibile provocări în Zona de Securitate, precum și „surprize” din partea autorităților în contextul implementării „viziunii” de reintegrare a Republicii Moldova. În acest sens am mari așteptări de la noi toți, cetățenii Republicii Moldova pentru a ne Uni forțele pentru a face fată acestor provocări. După cum spuneam, sunt și optimist în ceea ce tine de securizarea segmentului central a frontierei de stat cu Ucraina, dar numai în cazul în care nu vor interveni interesele obscure a unor forte politice din tara. Până la urmă totul este în mâinile noastre și de noi depinde cu ce idei vom veni pentru a progresa pe calea europeană și ca această cale să fie ireversibilă. Asta îmi doresc cel mai mult! La mulți ani nouă tuturor! La mulți ani Republica Moldova! 

Mai multe detalii aici

P.S. Cristina Parfeni, mulţumesc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eroii nu mor niciodată - 12 iulie 1992

Să nu uităm  1. Plutonierul de poliție Sergiu Andreev s-a născut la 22 iunie 1971 în satul Cioara, raionul Hâncești, într-o familie de ț...