Acum douăzeci și cinci de ani, Ucraina poseda al treilea cel mai mare arsenal nuclear din lume.
După prăbușirea Uniunii Sovietice Ucraina a mostenit 175 de rachete cu rază lungă de acțiune și mai mult de 1.800 de focoase.
Soldații pun focosul nuclear într-un container pe 4 ianuarie 1992. Cele mai multe din ele au fost transferate din Ucraina în Rusia. |
După doi ani de discuții trilaterale - Statele Unite, Rusia și Ucraina, pe 10 ianuarie 1994 președintele S.U.A. Bill Clinton, a anunțat un progres menționând că Ucraina a fost de acord să didstrugă toate armele nucleare în schimbul asigurărilor că Federația Rusă îi va respecta suveranitatea.
La 5 decembrie 1994, Budapesta, Ungaria, Președintele rus Boris Elțîn (stânga), președintele SUA, Bill Clinton (centrul), președintele ucrainean Leonid Kuchma și premierul britanic John Major (dreapta), au semnat Tratatul de neproliferare nucleară (Memorandumul de la Budapesta) prin care a fost distrus oficial arsenalul nuclear al Ucrainei.
Distrugerea rachetei nucleară SS-24 (fiind extras materialul nuclear) la o bază militară în orașul ucrainian Pervomaysk, pe 29 septembrie 1998.
Mai multe imagini puteți să le vedeți aici
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu