miercuri, 9 ianuarie 2019

O nouă cădere Republicii Moldova în clasamentul democrațiilor. Țara noastră se îndreaptă spre grupul regimurilor autoritare

Conform clasamentului EIU, Republica Moldova a scăzut în clasamentul democraților de pe locul 78 pe locul 79. 

Dacă privim la punctajul primit, Republica Moldova are un scor de 5.85 față de 5.94 anul trecut. Țara noastră continuă astfel o tendință de scădere care ține din 2006, când pe timpul guvernării comuniste avea un punctaj de 6.50. Cu cele 5.85 puncte ale sale, Republica Moldova este considerată o democrație cu un regim hibrid. 

O scădere sub 4,00 ar duce țara noastră în zona regimurilor autoritare. Raportul EIU mai evidențiază o stopare a declinului democratic la nivel global. 

Despre guvernarea hibridă din Republica Moldova citiți aici

Din nefericire în Uniunea Europeană - și în special în Europa de Vest declinul continuă pe măsură că electoratul dezamăgit de clasa politică alege să susțină lideri cu o imagine autoritară în speranța că aceștia vor scurtcircuita instituțiile democratice și vor rezolva problemele cetățeanului de rând. 

În pofida acestei ”stări de rău democratice”, ţările din Europa continuă să domine clasamentul la nivel mondial - Norvegia se clasează pe primul loc, urmată de Islanda şi Suedia. Rusia se clasează ca ţara cea mai puţin democratică din Europa - pe locul 144 în clasamentul mondial -, în urma unor ţări precum Afganistanul şi Zimbabwe. Europa de Vest figurează în raport prin ţări considerate ”democraţii depline”, iar în Europa de Est nicio ţară nu atinge acest statut, oregiune în care domină ”democraţii defectuoase”. 

CĂDERI ÎN CLASAMENT 

Clasamentul EIU pe 2018 este marcat de căderi notabile - ale Austriei, Georgiei, Ungariei, Rusiei, Turciei, iar cea mai notabilă este a Italiei. Deprecierea situaţiei democraţiei în unele ţări vest-europene a condus la o creştere a susţinerii faţă de partide antisistem şi faţă de ”oameni puternici” politici atât pe eşicherul stâng, cât şi drept, se subliniază în raport. În Italia, ascensiunea acestui tip de politică a condus la căderea ţări de pe locul 21 pe locul 33 în 2018.

Georgia a înregistrat, în urma certurilor dinaintea recentelor alegeri prezidenţiale, cea mai importantă cădere în clasamentul democraţiei în Europa de Est. Alegerile prezidenţiale din Georgia au fost marcate de controverse care au subminat ambele tabere din campanie, potrivit Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

ÎMBUNĂTĂŢIRI 

Însă clasamentul EIU nu este în întregime negativ. În pofida acestei deterioorări generale constate în ultimii trei ani în Europa de Vest, Finlanda, Germania şi Malta şi-au îmbunătăţit scorul. ”Îmbunătăţiri substanţiale” s-au înregistrat, de asemenea, în Europa de Est, în Armenia, Estonia şi Macedonia. Estonia s-a clasat în 2018 drept cea mai bună între ”democraţiile defectuoase” din Europa de Est, printr-o ”îmbunătăţire semnificativă a percepţiei cu privire la încrederea în Guvern şi partidele politice”. Suedia, pe locul trei în clasamentul global - a fost anul trecut cel mai democratic stat din Uniunea Europeană (UE). 

În cada clasamentului statelor membre UE se află, după Croaţia, România, care deţine preşedinţia semestrială a Uniunii.

România
Conform clasamentului EIU, România a scăzut în clasamentul democraților de pe locul 64 pe locul 66. Dacă privim la punctajul primit, România are un scor de 6.38 față de 6.44 anul trecut. Țara noastră continuă astfel o tendință de scădere care ține cel puțin din 2015.

Cu cele 6,38 puncte ale sale, România este considerată încă o democrație parțial funcțională. O scădere sub 6,00 ar duce România în zona regimurilor hibride, care combină elemente de democrație cu elemente autoritare.

Notă:
EIU – The Economist Intelligence Unit este o divizie a prestigioasei publicații The Economist, specializată în a oferi informați relevante oamenilor de afaceri și investitorilor. EIU este cel maibine de către publicul larg pentru Indexul Democrațiilor, publicat anual.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eroii nu mor niciodată - 12 iulie 1992

Să nu uităm  1. Plutonierul de poliție Sergiu Andreev s-a născut la 22 iunie 1971 în satul Cioara, raionul Hâncești, într-o familie de ț...