Pentru prima dată împărțirea țărilor române în județe este atestată documentar la 8 ianuarie 1392, când domnitorul Mircea cel Bătrân printr-un hrisov numește „ținutul Vâlcii” județ. Astfel, județul Vâlcea este primul județ atestat documentar de pe teritoriul actual al României.
Județele Țării Românești și Moldovei în 1480 |
Romania Judete 1856-1878 |
În Moldova, ținuturile erau conduse de pârcalabi, deveniți apoi ispravnici. La 31 martie 1864, domnitorul Al. I. Cuza (1859-1864) a promulgat Legea nr. 394 pentru comunele urbane și rurale și pentru înființarea consiliilor județene. Din teritoriul actual al Republicii Moldova făceu parte localitățile din sudul țării (Raionul Cahul, Cantemir) și o parte din localitățile din sudul regiunii Odesa (Ucraina).
La 2 ianuarie 1919 a fost emis Decretul de organizare a provinciei Transilvania, potrivit căruia „serviciile publice” rămâneau sub conducerea Consiliului Dirigent, prin care se proceda la o împărțire a teritoriului în 23 de județe: Făgăraș, Sibiu, Hunedoara, Alba, Turda-Arieș, Bistrița-Năsăud, Târnava-Mare, Târnava-Mică, Mureș-Turda, Cojocna, Solnoc-Dăbâca, Ciuc, Brașov, Trei-Scaune, Sălaj, Sătmar, Bihor, Arad, Maramureș, Bichiș, Cenat, Timiș-Torontal, Odorhei. Acestea erau conduse de prefecți numiți.
În perioada interbelică Moldova (parte a României Mari) a fost împărțită administrativ în 9 județe - Hotin, Soroca, Bălți, Orhei, Lăpușna, Tighina, Cahul, Cetatea Albă și Ismail.
Județele din care erau alcătute regiunile tradiționale ale României între 1925 și 1940. |
La moment conform Constituției, teritoriul României este organizat, sub aspect administrativ, în comune, orașe și județe. În condițiile legii, unele orașe sunt declarate municipii. Din punct de vedere istoric, există 3 provincii tradiționale: Valahia (formată din regiunile Oltenia, Muntenia și Dobrogea), Moldova (fără localitățile din stânga Prutului) și Transilvania (formată din regiunile Banat, Crișana, Maramureș și Ardeal).
|
În violet cele 41 județe actuale, suprapuse regiunilor istorice (în culori) și județelor antebelice (în alb). |
Județele Republicii Moldova - Fostele unități administrative din Republica Moldova (1998)
Prin Legea 191-XIV/1998, Republica Moldova a fost împărțită din 1998 până în februarie 2003 în: nouă județe, un municipiu și două unități teritoriale. În anul 1999 a fost creat încă un județ, Taraclia. Împărțire teritorială Județul Bălți - reședința de județ fiind la Bălți; Județul Cahul - reședința de județ fiind la Cahul; Chișinău (municipiu) - capitala republicii; Județul Chișinău - reședința de județ fiind la Chișinău; Județul Edineț - reședința de județ fiind la Edineț; Găgăuzia (unitate teritorială autonomă) - reședința de județ fiind la Comrat; Județul Lăpușna - reședința de județ fiind la Hîncești; Județul Orhei - reședința de județ fiind la Orhei; Stânga Nistrului (unitate teritorială, aparținând de jure Republicii Moldova) - reședința de jure fiind la Tiraspol, de facto regiunea aflându-se în secesiune față de Republica Moldova; Județul Taraclia - reședința de județ fiind la Taraclia; Județul Tighina - reședința de județ de jure fiind la Tighina, de facto fiind la Căușeni, din cauza ocupării Tighinei de către separatiștii transnistreni susținuți de ruși; Județul Ungheni - reședința de județ fiind la Ungheni; Județul Soroca - reședința de județ fiind la Soroca.
În prezent, Republica Moldova este împărțită în 32 de raioane.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu