marți, 8 ianuarie 2019

Despre Județe - o istorie de 627 de ani

Pentru prima dată împărțirea țărilor române în județe este atestată documentar la 8 ianuarie 1392, când domnitorul Mircea cel Bătrân printr-un hrisov numește „ținutul Vâlcii” județ. Astfel, județul Vâlcea este primul județ atestat documentar de pe teritoriul actual al României. 
Județele Țării Românești și Moldovei în 1480
În perioada medievală, administrația era structurată în ținuturi în Moldova, județe în Țara Românească și districte, scaune și comitate în Transilvania. La conducerea acestora se aflau dregători domnești care aveau atribuții importante în domeniul administrativ, judecătoresc și militar. Aceștia vegheau la păstrarea liniștii în țară, strângerea impozitelor, aplicarea corectă a dreptății, mobilizarea în caz de pericol extern etc. În Țara Românească, din feudalism până la 1864, județele erau conduse de un jude, apoi de căpitan de județ sau ispravnic.

Romania Judete 1856-1878

În Moldova, ținuturile erau conduse de pârcalabi, deveniți apoi ispravnici. La 31 martie 1864, domnitorul Al. I. Cuza (1859-1864) a promulgat Legea nr. 394 pentru comunele urbane și rurale și pentru înființarea consiliilor județene. Din teritoriul actual al Republicii Moldova făceu parte localitățile din sudul țării (Raionul Cahul, Cantemir) și o parte din localitățile din sudul regiunii Odesa (Ucraina).


La 2 ianuarie 1919 a fost emis Decretul de organizare a provinciei Transilvania, potrivit căruia „serviciile publice” rămâneau sub conducerea Consiliului Dirigent, prin care se proceda la o împărțire a teritoriului în 23 de județe: Făgăraș, Sibiu, Hunedoara, Alba, Turda-Arieș, Bistrița-Năsăud, Târnava-Mare, Târnava-Mică, Mureș-Turda, Cojocna, Solnoc-Dăbâca, Ciuc, Brașov, Trei-Scaune, Sălaj, Sătmar, Bihor, Arad, Maramureș, Bichiș, Cenat, Timiș-Torontal, Odorhei. Acestea erau conduse de prefecți numiți. 

În perioada interbelică Moldova (parte a României Mari) a fost împărțită administrativ în 9 județe - Hotin, Soroca, Bălți, Orhei, Lăpușna, Tighina, Cahul, Cetatea Albă și Ismail.
Județele din care erau alcătute regiunile tradiționale ale României între 1925 și 1940.
La moment conform Constituției, teritoriul României este organizat, sub aspect administrativ, în comune, orașe și județe. În condițiile legii, unele orașe sunt declarate municipii. Din punct de vedere istoric, există 3 provincii tradiționale: Valahia (formată din regiunile Oltenia, Muntenia și Dobrogea), Moldova (fără localitățile din stânga Prutului) și Transilvania (formată din regiunile Banat, Crișana, Maramureș și Ardeal). 


În violet cele 41 județe actuale, suprapuse regiunilor istorice (în culori) și județelor antebelice (în alb).
Județele Republicii Moldova - Fostele unități administrative din Republica Moldova (1998) 

Prin Legea 191-XIV/1998, Republica Moldova a fost împărțită din 1998 până în februarie 2003 în: nouă județe, un municipiu și două unități teritoriale. În anul 1999 a fost creat încă un județ, Taraclia. Împărțire teritorială Județul Bălți - reședința de județ fiind la Bălți; Județul Cahul - reședința de județ fiind la Cahul; Chișinău (municipiu) - capitala republicii; Județul Chișinău - reședința de județ fiind la Chișinău; Județul Edineț - reședința de județ fiind la Edineț; Găgăuzia (unitate teritorială autonomă) - reședința de județ fiind la Comrat; Județul Lăpușna - reședința de județ fiind la Hîncești; Județul Orhei - reședința de județ fiind la Orhei; Stânga Nistrului (unitate teritorială, aparținând de jure Republicii Moldova) - reședința de jure fiind la Tiraspol, de facto regiunea aflându-se în secesiune față de Republica Moldova; Județul Taraclia - reședința de județ fiind la Taraclia; Județul Tighina - reședința de județ de jure fiind la Tighina, de facto fiind la Căușeni, din cauza ocupării Tighinei de către separatiștii transnistreni susținuți de ruși; Județul Ungheni - reședința de județ fiind la Ungheni; Județul Soroca - reședința de județ fiind la Soroca. 

În prezent, Republica Moldova este împărțită în 32 de raioane.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eroii nu mor niciodată - 12 iulie 1992

Să nu uităm  1. Plutonierul de poliție Sergiu Andreev s-a născut la 22 iunie 1971 în satul Cioara, raionul Hâncești, într-o familie de ț...