vineri, 4 ianuarie 2019

Moldovenii se numără printre persoanele implicate în infracţiuni de trafic cu maşini furate

În anul 2018 (11 luni),  în urma acţiunilor desfăşurate în punctele de frontieră şi în zona de competenţă a Poliție ide Frontieră Române, poliţiştii de frontieră au descoperit 239 autovehicule (196 autoturisme, 27 microbuze, 4 motociclete, 8 automarfare și 4 remorci), care figurau ca fiind căutate de autorităţi sau declarate furate în străinătate. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când au fost depistate 138 de autovehicule, în acest an s-a  constatat o creştere de peste 70%.

Cele mai multe autovehicule au fost descoperite la frontiera cu Ungaria, la P.T.F. Petea (judeţul Satu Mare), P.T.F. Nădlac II (judeţul Arad) şi P.T.F. Borş (judeţul Bihor). Cazuri semnificative s-au înregistrat şi la frontiera cu Republica Moldova, în P.T.F. Leușeni-Albiţa şi P.T.F. Sculeni-Sculeni.
De asemenea, în perioada de referinţă au fost constatate 266 de infracţiuni, persoanele implicate fiind atât cetăţeni români, cât şi albanezi, austrieci, belgieni, bulgari, danezi, francezi, germani, greci, irakieni, iranieni, italieni, moldoveni, polonezi,  sârbi, sloveni, spanioli şi ucraineni.

Pentru identificarea şi indisponibilizarea autoturismelor semnalate ca fiind căutate de autorități sau reclamate ca fiind furate în străinătate, sub supravegherea directă a unităţilor de parchet competente, poliţiştii de frontieră au colaborat cu structurile similare din statele membre UE, realizând un schimb operativ de date şi informaţii, prin intermediul Centrului de Contact de la Oradea şi a punctului comun de contact Galați la frontiera cu Republica Moldova*.

În majoritatea cazurilor, cei care se aflau la volanul maşinilor respective au declarat, pe timpul cercetărilor, că nu ştiau că autoturismele se află în atenţia autorităţilor ca fiind furate, ei fiind doar „cumpărători de bună credinţă”. Alţii au susţinut că au primit o sumă de bani (în general, de până la 500 euro) pentru a transporta maşina în România şi, la fel, nu cunoşteau că aceasta e furată.
În toate situaţiile, conform legislaţiei, pe numele celor implicaţi în traficul cu maşini furate, au fost întocmite dosare penale, iar autovehiculele în cauză au fost indisponibilizate la sediile structurilor teritoriale ale Politiei de Frontieră.
Din analizele efectuate la nivelul Poliţiei de Frontieră Române, rezultă că traficul cu autoturisme furate este o activitate ilicită ce aduce beneficii financiare substanţiale persoanelor care au ca preocupări acest tip de fapte infracţionale, acestea fiind bine organizate la nivelul mai multor state. Rutele folosite sunt, în general, orientate dinspre ţările vest europene cu finalitate în ţările est-europene.De asemenea, cazuistica înregistrată arată că cele mai multe maşini indisponibilizate de Poliţia de Frontieră sunt din gama celor de lux.

*Centrul de Contact Galati a fost infiintat in 01.06.2003, in baza componentei a 4-a - "Promovarea cooperarii transfrontaliere" - din Conventia de Infratire Institutionala cu Germania - "Strategia Managementului Integrat la Frontiera" (RO99-IB-JH.04).
Centrul are la baza Acordul intre Guvernul Romaniei, Cabinetul de Ministri al Ucrainei si Guvernul Republicii Moldova, privind cooperarea in punctele si centrele de contact si Acordul intre Guvernul Romaniei, Cabinetul de Ministri al Ucrainei si Guvernul Republicii Moldova privind infiintarea Centrului Comun de contact de la Galati.
Participanti - este o forma de cooperare care in prezent opereaza pe plan intern, cu reprezentanti din:
  • Politia de Frontiera - Romania
  • Autoritatea Vamala - Romania
  • Politia de Frontiera - Republica Moldova
  • Serviciul Vamal - Republica Moldova.  
  • de asemenea, pentru functionarea sa in regim international se afla in proces de negociere un instrument juridic cu Ucraina.  
Principale domenii de cooperare:
  • combaterea traficului de persoane
  • combaterea migratiei ilegale
  • combaterea traficului cu autovehicule furate
  • combaterea falsurilor in documentele de calatorie
  • identificari de persoane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eroii nu mor niciodată - 12 iulie 1992

Să nu uităm  1. Plutonierul de poliție Sergiu Andreev s-a născut la 22 iunie 1971 în satul Cioara, raionul Hâncești, într-o familie de ț...