marți, 29 ianuarie 2019

Dinastiile moldovenilor implicate în Armata privată Wagher a lui Putin

Serviciul de Securitate a Ucrainei (SBU) a publicat datele a sute de cetățeni ruși, numindu-i mercenari din Armata privată Wagner.

În același timp, SBU-ul ucrainean menționează că acești mercenari au foast implicați în luptele din Ucraina dar și în „misiuni” specifice de pe continentul african, în particular la începutul anului 2019, au participat la suprimarea protestelor antiguvernamentale din Sudan. Cu toate acestea, reprezentanta Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zakharova, a negat acest lucru. Potrivit acesteia, instructorii particulari din Rusia se angajează acolo numai pentru formarea „reprezentanțiolor forțelor de de securitate locală”.

Anterior, SBU-ul ucrainean a informat că mercenarii din Wagner au fost duși în Sudan cu aeronavele Ministerului Apărării al Rusiei. Astfel, conform acordului ministerului din 30 iulie 2018 cu firma "M Invest", pe care media îl asociază cu conducătorul de facto Wagner Yevgeny Prigozhin, flotila aeriană 223 a Ministerului Apărării a efectuat opt zboruri de la Moscova la capitala Sudanului Khartoum.

Ce ne atras nouă atenția este că în aceste „misiuni” participă și cetățeni ai Republicii Moldova care au și cetățenia Federației Ruse. De asemenea, SBU a constatat că cetățenii altor țări, cum ar fi Belarus, Republica Moldova, dar și și republicile separatiste din Georgia care sunt susținute de Rusia și au fost trimisi de serviciile de informații militare ruse în „rotația africană” a Wagner. 

Primul din această listă este domnul Prida Alexandr, anul nașterii 1972 (Прида Александр Федорович 28.06.1972). 
Prida Alexandr, primul din stânga

Din monitorizările anterioare pe care le faceam mi-a atras atenția această familie. O simplă căutare în arhivă mă aduce tot la familia Prida, numai că în acel caz era Prida Serghei (dar după tată tot Tudor (Фёдоровичь) ca și Prida Alexandr). 

Numele lui Prida Seghei apare în comunicatul de presă a SBU-ului ucrainean din 7 octombrie 2018, când au fost prezentate informațiile cu privire la 206 mercenari ruși care au participat în luptele din Donbas și Siria, din care 3 sunt originari din Republica Moldova, ceilalți doi fiind:
Vladislav Apostol, originar din satul Ciutulești, raionul Florești. Bărbatul, născut la 13 ianuarie 1988, avea dublă cetățenie, moldo-rusă, și locuia în regiunea rusă Belgorod. A murit în Siria 03.03.2018 (în urma rănilor primite în data de 02.07.2018 în luptele cu trupele SUA din localitatea Deir-ez-Zor din Siria.);
Pe 7 februarie 2018, în provincia siriană Deir-ez-Zor, au avut loc o ciocnirelupte între forțele de coaliție conduse de Statele Unite și soldații forțelor pro-guvernamentale siriene. Acesta ar fi primul caz în care de pe urma atacurilor americane în Siria ar fi murit militari ruși. Totuși, ministrul american al apărării Jim Mattis a declarat că nu are informații despre moartea mercenarilor ruși în Siria. El a spus că a văzut asemenea relatări în presă. Pentagonul a anunțat că loviturile aeriene de la Deir al-Zor au țintit forțele guvernamentale siriene, iar comandamentul armatei ruse a fost anunțat despre acest atac. La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că nu are informații despre uciderea unor ruși în timpul atacului din 7 februarie. Ministerul rus al Apărării a spus că militari ai forțelor armate ruse nu se aflau în zona atacului, iar „militanții locali” au acționat fără coordonarea cu comandamentul rus. Formal, Rusia și-a încheiat operațiunea militară în Siria în noiembrie 2017. Pentagonul a anunțat că loviturile aeriene au fost lansate după ce aproximativ 500 de oameni au atacat în mod coordonat baza forțelor de opoziție siriene de la Deir al-Zor, unde se aflau și un consilier american.
- Radu (Rodion) Donciu, un bărbat în vârstă de 43 de ani din Chișinău.

Dar să ne întoarcem la „dinastia” Prida. Avem doi mercenari cu același nume, prenume diferit și nume de tată identic. Am putea să presupunem că sunt 2 frați. Am încercat să căutam pe portalul serviciilor publice informația „Verifiсă numărul de persoane cu acelaşi nume/prenume”.

În cazul lui Prida Alexandr sistemul nu ne dă soluții sau variante. Dar dacă întruducem opțiunea Prida Alexandru, sistemul ne prezintă înformația că Este 3 persoane cu numele "PRIDA" cu prenumele "ALEXANDRU"”.
 
În cazul lui Prida Sergiu sistemul  ne prezintă înformația că „Este 1 persoane cu numele "PRIDA" cu prenumele "SERGIU"”. 


În cazul lui Prida Serghei sistemul  ne prezintă înformația că „Este 2 persoane cu numele "PRIDA" cu prenumele "SERGHEI"”. 

Cel puțin pentru mine este evident că aceaste pesoane sunt din Republica Moldova, și am putea să presupunem că au și cetățenie moldoveneasca. Nu îmi pun în sarcină să dovedesc asta, e sarcina SIS-ului și Ministerului Afacerilor Externe, care la momentul publicării acestei informații nu au venit cu o reacție. Cert este că cetățenii Republicii Moldova continuă să fie victime ale mercenariatului rus în companiile militare private. Noi cunoaștem acest lucru din investigațiile SBU-ului ucrainean și nu de la autoritățile competente din Republcia Moldova (MAI, SIS, care se ocupă de persecutarea opoziției, filarea activiștilor civici, maltratarea cetățenilor, etc și MAEIE). 

Ceea ce ar trebui să ne ingrijoreze este și faptul că prin lipsa de politici în acest sens, sunt create deja dinastii (cel puțin aceste informații ne indică că Prida Serghei și Prida Alexandr ar putea fi frați). 

Așa e sau nu, o vom lăsa să ne spună serviciile competente din Moldova, cel puțin eu îmi doresc acest lucru așa cum o fac serviciile competente din Ucraina. Nu cred că e posibil asta în condițiile cănd structurile noastre sunt acaparate și fac parte din instrumentul guvernării hybride de la Chișinău - Poliție Politică. 

Ce înseamnă asta? 
Prin poliție politică se inteleg toate acele structuri ale statului create pentru instaurarea și menținerea puterii dictatoriale actuale, precum și pentru suprimarea sau îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Vă las pe singuri să raspundeți la întrebarea - Avem noi sau nu avem #PolițiePolitică?


NOTĂ:
Armata privată Wagner ar aparține lui Evghenii Prigojin, cunoscut în Rusia ca și bucătarul lui Putin. Grupul Wagner a fost înființat de fostul ofițer de informații rus Dmitri Utkin, care a făcut parte din primul convoi de mercenari ruși sosiți în Siria în toamna anului 2013. În 2014, Utkin s-a alăturat separatiștilor ruși din Ucraina, unde este și locul de naștere al acestui detașament, iar în 2015 a reapărut în Siria, atunci când Rusia a lansat intervenția militară în sprijinul lui Bashar Al-Assad. Conform unor relatări ale presei ruse și americane, grupul ar fi finanțat de un om de afaceri din Sankt Petereburg, Evgheni Prigojin (Евгений Пригожин), care are o serie de contracte cu guvernul și armata rusă. 

Amintesc că în ultime zile se vehiculează mai multe informații precum Armata privată Wagner ar asigura protecția președintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, contestat de Statele Unite în contextul crizei politice grave. Cel puțin asta ne relatează agenția Reuters.

P.S. De azi înainte toate articolele mele se vor finisa cu următoarele:

I am Romanian and I am from the Republic of Moldova

11% of my country
is occupied by Russia

Sunt român și sunt din Republica Moldova

11% din teritoriu este ocupat de Rusia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eroii nu mor niciodată - 12 iulie 1992

Să nu uităm  1. Plutonierul de poliție Sergiu Andreev s-a născut la 22 iunie 1971 în satul Cioara, raionul Hâncești, într-o familie de ț...