joi, 10 ianuarie 2019

România a preluat președinția Comitetului militar al UE

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, a participat miercuri, la Bruxelles, la ceremonia de preluare a mandatului preşedinţiei Consiliului European la nivelul Comitetului militar al UE.

Despre asta ne comunică personal generalul Nicolae Ciucă pe pagina sa de Facebook. La eveniment au participat și reprezentanții militari ai statelor membre UE.


Una dintre temele de interes, pe care România o va avea în vedere pe parcursul celor șase luni de mandat, va fi Politica de Securitate și Apărare Comună (PSAC), prin care se vor urmări consolidarea inițiativelor privind dezvoltarea capabilităților de apărare ale UE, promovarea activă a dimensiunii practice a parteneriatului NATO-UE, valorificarea, în contextul dialogului transatlantic, a oportunităților de cooperare generate prin dezvoltare PSAC și creșterea rolului și a credibilității UE ca actor regional și global în probleme de securitate și apărare.

Participarea șefului Statului Major al Apărării la Bruxelles are loc în contextul în care prelungirea mandatului său în fruntea Armatei României a reprezentat motiv de dispută între președintele Klaus Iohannis și Guvern. Pe 28 decembrie, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a semnat un decret prin care îi prelungeşte mandatul generalului Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Apărării, el precizând că propunerea făcută de ministrul Apărării, Gabriel Leş, nu a fost aprobată. Pe 9 ianuarie, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a depus o plângere prealabilă la Administraţia Prezidenţială, prin care solicită revocarea Decretului nr. 1.331 emis în data de 28 decembrie 2018, privind prelungirea mandatului şefului Statului Major al Apărării (SMAp).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eroii nu mor niciodată - 12 iulie 1992

Să nu uităm  1. Plutonierul de poliție Sergiu Andreev s-a născut la 22 iunie 1971 în satul Cioara, raionul Hâncești, într-o familie de ț...