luni, 24 decembrie 2018

Altfel spus pentru Franco Frattini

În acest an am avut mai multe provocari, iar una din ele a fost sa accept propunerea sa fiu moderator al editiei emisiunii Altfel Spus de la TV8.md pe reglemetarea transnistreana. Va spun din start ca nu este usor, dar sper ca a fost un inceput care il vom dezvolta si anul viitor impreuna cu colegii.

Vreau sa le multumesc colegilor de la TV8.MD pentru aceasta oportunitate si in special Veronicăi Gherboveţchi pentru rabdarea pe care o are.

Dragi prieteni vă invit sa priviti ultima editie pe reglementarea transnistreana a emisiunii Altfel spus din acest an, unde am incercat sa analizez ultimile declaratii ale oficialilor OSCE in cadrul Presedentiei Italiene si in special a reprezentantului special al președintiei Italiei in exercițiu a OSCE, Franco Frattini care neaga implicarea Rusiei in conflictul din Republica Moldova. Totodata am incercat sa fac lumina in unele declaratii ale sale.



In acelasi timp voi publica si textul scris pentru aceasta emisiune.

sâmbătă, 22 decembrie 2018

EROII NU MOR NICIODATĂ - 22 decembrie

EROII NU MOR NICIODATĂ


22 decembrie 1992 - Încă o zi neagră în istoria Moldovei

1. PRĂJICA VASILE TIMOFEI, născut la 12 ianuarie 1960, localitatea Cimișlia, decedat din cauza rănilor la 22 decembrie 1992.
#EROIINUMORNICIODATA
#STOPRUSSIANAGRESSION

joi, 20 decembrie 2018

Cum s-ar spune - А мы пойдем другим путем!

RO/ENG
Cum s-ar spune - А мы пойдем другим путем! Este o nouă formă de manifestare a unei puteri hibride asupra instituțiilor statului Republicii Moldova, care compromită legislația privind combaterea corupției, ce electorală și a abuzurilor administrative în stat, în ciuda declarațiilor politice frumoase. 

De ce spun ca avem guvernare hibridă? 

Răspunsul e simplu. Deși există pluralismul politic, toate procesele din stat sunt cel mai mult influențate de dominația partidului sau de anumite cercuri. In Moldova există organizații neguvernamentale, o anumită libertate de exprimare, multe partide, alegeri la care pot participa. Însă, din cauza faptului că politicile dominante din partea cercurilor politice sau ale partidului de guvernământ utilizează instrumente nedemocratice, posibilitatea opoziției de a veni la putere se reduce la zero. Asta e posbili dacă vom fi inerți, vom fi miopi, vom tolera aceste derapaje. 

Decizia ne aparține - ori rămânem inerți, miopi și toleranți acestor derapaje, ori fiecare ne implicăm pentru a da jos Guvernarea Hybridă. 

How to say - А мы пойдем другим путём! (Yet we will take a different way forward!) – Message of the rulling party – Pro-Moldova. It is a new form of manifestation of a hybrid power over the institutions of the Republic of Moldova, which compromises the legislation on the prevention of corruption and administrative abuses in the state despite the good political statements.

Why do I say we have hybrid governance? Although there is political pluralism, all processes in the state are most influenced by domination party or certain circles. In Moldova there are non-governmental organizations, a certain freedom of expression, many parties, choices to which they can participate. However, because the dominant policies of the political circles or the ruling party use undemocratic instruments, the opposition's ability to come to power is reduced to zero.

miercuri, 5 decembrie 2018

Prima unitate de PATRIOT din România


Începând cu luna decembrie 2018 se scrie un nou capitol în istoria Armatei României, și mai ales în istoria sistemului național de apărare antiaeriană: în data de 1 decembrie s-a înființat Regimentul 74 PATRIOT, în subordinea Statului Major al Forțelor Aeriene.


Evenimentul, o premieră în Armata României, a fost celebrat luni 3 decembrie printr-o ceremonie militară la care a participat șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-maior Viorel PANĂ, alături de specialiști din domeniul rachetelor sol-aer din conducerea SMFA.
Înființarea noii unități e un pas important în crearea capabilității antirachetă din Armata României, Regimentul 74 PATRIOT fiind prima structura care va deține, începând cu anul 2020, cea mai nouă configurație a cunoscutului sistem de rachete sol-aer.

Îi  urăm mult succes celei mai noi unități de rachete-sol aer din Armata României!
Sursa:
Foto: Bogdan Aron PANTILIMON

joi, 22 noiembrie 2018

Mai multe trupe britanice urmează să fie dislocate în Ucraina pentru a răspunde amenințărilor din partea Rusiei

În timp ce Președintele Federație de Șah din Republica Moldova, Igor Dodon se umilea în Duma de Stat a Rusiei și făcea „poclonuri” în fața unui stat agresor, Marea Britanie va spori sprijinul militar pentru Ucraina, ca răspuns la agresiunea Rusiei. Decizia a fost anunțată de către Ministrul Apărarii a Marii Britanii.

Conform deciziei, trupele suplimentare dar și o Navă Militară care face parte din Flota Regală vor fi dislocate în Ucraina pentru a apăra "libertatea și democrația".

miercuri, 21 noiembrie 2018

Pe cine va susține Moldova la postul de Președinte INTERPOL?

UPDATE 09.20 - Kim Jong Yang care reprezintă Coreea de Sud, a fost ales în calitate de Președinte Intermiar al Interopol. Reprezentantul Federației Ruse nu a obținut numărul necesar de voturi! Pentru Kim au votat 60,5 (101 delegați) și pentru Prokopchuk 39,5% (61 delegați).

În ziua de ieri publicam informația cu privire la posibila numire în funcție de top a Interpol a unui general de politie din Rusia - Alexander Prokopchuk, care va transforma această organizație într-o armă pentru persecuție politică. Azi am reiterat aceeași întrebare pe pagina mea de pe facebook - care este poziția oficială a Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova

marți, 6 noiembrie 2018

Despre exercițiul multinațional Scorpions Fury 18

(English below)
Aproximativ 1.800 de militari români și străini, cu 250 de mijloace tehnice, participă la exercițiul multinațional SCORPIONS FURY 18 #SCFY18 ce se desfășoară, în perioada 5-16 noiembrie, în Centrul Național de Instruire Întrunită din localitatea Cincu, județul Brașov.


Mai multe imagini de la ceremonia de deschidere a Exercițiului SCORPIONS FURY 2018 le puteți vedea aici.

#SCFY18 are ca obiectiv evaluarea capacității Comandamentului Brigăzii Multinaționale Sud-Est de a-și îndeplini misiunea încredințată - prin exerciții de comandament asistat de calculator, exerciții de antrenament în teren și exerciții tactice cu trageri de luptă - în scopul declarării capabilității finale a acestuia.

La exercițiu participă militari români și străini din Comandamentul Forțelor Terestre Aliate (Izmir, Turcia), Statul Major al Forțelor Terestre, Divizia Multinațională Sud-Est, Centrul Național de Instruire Întrunită, unitățile subordonate Brigăzii Multinaționale Sud-Est (Batalionul 20 Infanterie, Batalionul 22 Infanterie, Batalionul 26 Infanterie, Batalionul 325 Artilerie, Batalionul 205 Apărare Antiaeriană, Batalionul 116 Sprijin Logistic, Contingentul Militar Polonez), precum și din structurile afiliate pe timpul exercițiului (Batalionul 38 Mecanizat din Bulgaria, Regimentul 6 Cavalerie din Italia și Batalionul 2 Pandur din Portugalia).

În același timp, un grup de inspectori militari din Federația Rusă vor inspecta locul desfășurării exercițiul multinațional SCORPIONS FURY 18 #SCFY18. Inspectarea se va face în baza VIENNA DOCUMENT 2011 ON CONFIDENCE- AND SECURITY-BUILDING MEASURES (VD) Documentul de la Viena din 2011 privind măsurile de încredere şi de securitate, care se referă la măsurile de creştere a încrederii şi securităţii (CSBM) în spaţiul OSCE.

NOTA

Comandamentul Brigăzii Multinaționale Sud-Est de la Craiova are misiunea de a asigura comanda și controlul unei operații NATO de tip Articol 5 – Apărare colectivă, de nivel brigadă, pentru a contribui la securitatea teritorială și a populației pe Flancul de Sud-Est al Alianței.



ENG
Multinational Exercise SCORPIONS FURY 18

Around 1800 Romanian and foreign soldiers with 250 vehicles participate in the multinational Exercise SCORPIONS FURY 18 (SCFY18) that takes place from 5-16 November in the Joint National Training Center (JNTC) in Cincu, Brașov County.

The objective of the SCFY18 exercise is to assess the capacity of the Headquarters Multinational Brigade South-East (HQ MNBDE-SE) to fulfill its mission, through computer-assisted command exercises, field training exercises and live fire exercises in order to declare its final capability.

Headquarters Multinational Brigade South- East mission is to provide command and control of NATO operations type Article 5 - Collective defense, at brigade level and to contribute to territorial security and population of the South Eastern flank of The Alliance.



vineri, 28 septembrie 2018

De ce Prim-ministrul Filip minte? Sau de ce nu spune totul?

Aflat o vizită de lucru la New York, SUA, unde participă la cea de-a 73-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu Johannes Hahn, comisar european pentru politica de extindere și vecinătate.
Într-o postare pe pagina de socializare premierul guvernării #hybride ne informează „ca să fie clar, Uniunea Europeană rămâne singura noastră opțiune, singurul nostru plan. Am avut o discuție sinceră cu Johannes Hahn, comisar european pentru politica de extindere și vecinătate, dar și un bun cunoscător al situației din țara noastră. Nu e ușor, avem urcușuri și coborâșuri, dar relația noastră cu UE este una de durată, una la care nu renunțăm. Locul nostru este în Europa”.

Până aici totul bine. Am căutat și comentariul comisarului european pentru politica de extindere și vecinătate, Johannes Hahn pe care l-am găsit pe pagina domniei sale. 

Îi dau dreptate domnului Prim-ministru Filip când spune, că Comisarul european cunoaște situația din Republica Moldova, dar și a faptului că a fost o descuție sinceră. Însă domnul Prim-ministru a spus #A dar nu a spub și #B. Iar acest #B îl găsim în comentariul domnului Comisar, care spune următoarele „...Am exprimat îngrijorarea foarte gravă a statelor membre ale UE și ale Comisiei Europene în ceea ce privește e + democratic backsliding of the country. Am înmânat o listă de acțiuni de #reforme care urmează să fie implementate urgent de către guvern.

De ce domnule Prim-ministru ne mințiți? De ce nu informați cetățenii și opinia publică despre sensul adevărat al discuției? Or ne țineți de proști? Sau credeți că nu petem găsi informația veridică? 
Vrem să știm cu toții ce conține Lista de acțiuni de reforme care urmează a fi implementate de către Guvernul Republicii Moldova, care a fost înmânată de domnul Comisar European.

Dacă în asemenea mod implementați unul din principii ale Comunicării Strategice, greșiți domnule Prim-ministru. Comunicarea Strategică nu se face prin manipulare și minciună sau fake news. 





miercuri, 26 septembrie 2018

Key Points of Vilnius Consultations 2018 The Art of Disinformation


Vilnius Consultations 2018 The Art of Disinformation: Lessons Learned and Future Challenges 

Key Points

In response to a recent surge of various forms of disinformation in the Western countries, Vilnius Institute for Policy Analysis chose to dedicate its annual conference Vilnius Consultations 2018 to a search for concrete answers to this challenge. Vilnius Consultations 2018 gathered a number of high-ranking experts from Georgia, Moldova, Ukraine, the Baltic States, Finland, Spain, Israel, and the UK, seeking to draw concrete practical lessons from the experiences of East European countries, especially when dealing with Kremlin’s global information warfare. The following recommendations were proposed. 

Conceptually, we still need to foster a shared understanding of the threats the Western countries face. Unfortunately, there is still a division within the NATO and the European Union on the perception of Russia and its strategic posture. To bridge the gap in understanding, we should: 
  • Refrain from equating the Kremlin regime with the whole Russian nation. Russian society itself is a victim of the Kremlin and Putin’s regime, and we should clearly differentiate between the two when making policy decisions; 
  • We should recognize that Kremlin-controlled media platforms are not real media, but part of Kremlin’s weaponry in informational and hybrid warfare. Practically, this means that the West should not grant these outlets (including Sputnik and RT) the same access to information and other privileges as they do to other media outlets; 
  • We ought to formulate a positive narrative about the West, which would not simply reactively debunk outright lies and conspiracy theories, but have a story to tell of its own. 

In the media domain, we have seen a proliferation of fake news spread by well-funded Kremlin’s media outlets as well as smaller-scale blogs, bots and trolls. To refute this challenge, we should focus on a comprehensive set of technological, economic, and conceptual tools: 
  • We must continue with our fact-checking efforts, while at the same time understanding that by itself it is an insufficient answer to a complex issue. In order to set our own agenda, quality journalism (especially investigative journalism) should be supported as one of the foundations of healthy democracy;
  • We should recognize that “he said, she said” type of journalism is insufficient: the public should be educated to think critically instead of merely informed about different opinions. Manipulative use of dubious information sources falls short of the fair principles of journalism; 
  • Information on media ownership and media funding should be publicly available and the media regulations should be more transparent, especially in the EU Eastern Partnership and Eastern Neighborhood countries, where unknown malign sources might channel large funds to disrupt the media landscape; 
  • Online behavior should be guided by offline normative principles. Just as no respectable media organization would publish a document stolen from someone’s desk, they should come to an agreement not to publish leaked emails or other stolen private digital information; 
  • At the same time, safer communication technologies and cyber-defense mechanisms should be strengthened so as to avoid leaking in the first place. This should start from rather simple steps, such as the use of multi-factor authentication, and heavier investment in cyber-defense and technological innovations; 
  • Social media businesses should be persuaded that automated activity on their platforms are costing them substantial sums of money through fake clicks, ads, and non-existent traffic that the ad-buyers are being charged for. By acknowledging that this online pollution makes their business models appear rather fraudulent (the ad-buyers are essentially paying for fake reach), social media platforms should invest in eliminating all fake activity in all languages. 

From a societal perspective, while the Kremlin itself is not causing societal cleavages in the Western countries, it surely knows how to exploit them. To build societal resilience and immunize the public against digital disruptions, we should: 
  • Focus more on the vulnerable groups, such as ethnic minorities, the less educated, the geographically remote, the impoverished, and the elderly guided by Soviet nostalgia. They predominantly consume news in Russian language and/or are more susceptible to propaganda because of their social standing. Public broadcasters should be incentivized to target those groups by creating more engaging, high-quality content. For the minorities specifically, content should be disseminated in their native language to prevent the Kremlin from fully capturing the informational space; 
  • Russian population should be targeted via the Internet: more Western news could be produced in Russian language in an effort to counter the current imbalance where information in Russian language is predominantly Kremlin-sponsored; 
  • Better education is a key to a strong and resilient society. Critical and informed citizens are groomed starting from the primary school. Media literacy is a crucial competency to have, but before we start promoting media literacy right away, we also need to persuade the public they are in need of improving their media skills. 


Our institutional arrangements should also adjust to new challenges:
  • Since cyber-threats recognize no borders, we ought to establish a new cyber defense alliance, a sort of Cyber-NATO which would transgress the geographical boundaries and encompass all democratic countries threatened by cyberattacks and disinformation, regardless of whether they are members of the EU and/or NATO; 
  • The Russian delegation should not be re-admitted to the Parliamentary Assembly of the Council of Europe if it continues to fail to uphold the territorial sovereignty of other countries and disregard human rights abuses in its own state. Similarly, economic sanctions against the Russian elites and businesses should remain in place;
  • EU’s Eastern flank countries should focus more on promoting their anti-hybrid agenda in the Southern flank (in countries such as Italy and Spain), since strengthening those countries against Kremlin’s propaganda also strengthens the EU as a whole, and thus, reinforces the Eastern flank; 
  • A close network of like-minded analysts and experts from all Western states affected by the expanding threat of hybrid warfare should be established. With the help of such a network, we, the West can stay proactive in our endeavor to counter disinformation at all times instead of merely persuading the public once again that this serious threat actually exists; 
  • All efforts to connect international, governmental, and private initiatives to jointly fight disinformation are welcome, and should be encouraged. 


Vilnius Consultations is an annual conference organized by Vilnius Institute for Policy Analysis in partnership with the Lithuanian Ministry of Foreign Affairs. This year, the event took place on September 13, 2018. These key points were outlined based on panel discussions with participation of Markku Mantila (NATO StratCom Centre of Excellence, Latvia), Nicolas de Pedro (The Institute for Statecraft, Spain), Oleksiy Makukhin, (Ukraine Crisis Media Centre, Ukraine), Yevhen Fedchenko (StopFake.org, Ukraine), Dalia Bankauskaitė (VIPA, Lithuania), Sergiy Gerasymschuk (Foreign Policy Council "Ukrainian Prism", Ukraine), Tamar Kintsurashvili (Media Development Foundation, Georgia), Irakli Porchkhidze (Georgian Institute for Strategic Studies, Georgia), Rosian Vasiloi (Institute for Development and Social Initiatives, Moldova), Simas Čelutka (VIPA, Lithuania), Rolf Fredheim (NATO StratCom Centre of Excellence, Latvia), Urve Eslas (Advisor to the President of Estonia (2006-2016) Toomas Hendrik Ilves, Estonia), Dmitry Adamsky (IDC Herzliya, Isreal), Vaidas Saldžiūnas (Delfi.lt, Lithuania), Lukas Andriukaitis (VIPA, Lithuania), Anton Shekhovtsov (Institute for Euro-Atlantic Cooperation) at Vilnius Consultations 2018. 


Full programme of the event: http://vilniusinstitute.lt/Vilnius-consultations-2018-Program/ 

Video recordings from the event: https://www.youtube.com/watch?v=DurjkKvisdM&t=1s (part 1); https://www.youtube.com/watch?v=RrzrhyIElqU (part 2).

luni, 10 septembrie 2018

Pașaport moldovenesc în TOP 40 în clasamentul mondial!?

La începutul acestui an am prezentat o analiză în care Republica Moldova era în top 5 din clasamentul pașapoartelor din statele post-imperiu şi al 48-lea din lume. Asta era conform clasamentului publicat de către Henley & Partners, care clasează țările cu  posibilitatea de a vizita diferite țări ale lumii fără viză, în ultimii cinci ani.

Recent a fost prezentat un al clasament Global Passport Power Rank 2018, care se bazează pe informațiile despre țările, cetățenii cărora care pot călători fără viză în diferite țări.


miercuri, 29 august 2018

„Rușii” ca la ei acasă. Autoritățile tac

Dragi prieteni, in pofida tuturor etichetărilor și aberațiilor lansate în public în ultimile săptămâni, eu continui să monitorizez situația din Republica Moldova (regiunea transnistreană) prin prisma riscurilor de securitate și apărare. 

miercuri, 22 august 2018

Cine este Rosian Vasiloi - partea II

Dragi prieteni,


Văd că mai multe „surse media”, „jurnaliști” și „experți” tot au grijă de persoana mea. Se face referire la o pretinsă legitimație KGB (?) care îmi aparține și a faptului că sunt agent a FSB-ului (?). Și voi așteptați ca eu să vin cu explicații? De ce ar trebui să o fac?
  
În acest sens reiterez ceea ce am scris anterior - 

„Nu comentez aberații, mai mult ca atât, ele vin din surse neserioase de informații. Ceea ce aș vrea eu să văd, dovezi concludente că sunt „agent al FSB”. Vreau ca și dvs. sa aveți gândire critica, iar dacă le găsiți în aceasta investigație - să mi le arătați”

vineri, 17 august 2018

Concluzia zilei de azi sau cine este Rosian Vasiloi?

Dragi prieteni,

Dis de dimineața am fost asaltat de mai multe persoane să comentez o pretinsă investigație. 

Nu comentez aberații, mai mult ca atât ele vin din surse neserioase de informații. 

Ceea ce aș vrea eu să văd asta dovezi concludente că sunt „agent al FSB”. Vreau ca și dumneavoastră să aveți gândire critică, iar dacă le găsiți în această „investigație” dovezi să mi le arătați. 

miercuri, 15 august 2018

Pierdem sau câștigăm sau cât ne costă vacanța de 9 zile?

sursa: http://mediacritica.md/wp-content/uploads/2018/08/cover-3.jpg
Guvernul Republicii Moldova propune ca zilele de 28, 29 şi 30 august 2018 să fie considerate zile de odihnă pentru bugetari, având în vedere că luni, 27 august, precum și vineri, 31 august, sunt declarate zile de sărbătoare în țara noastră. Proiectul a fost supus consultărilor publice și urmează să fie aprobat de Executiv. Voi lasă la o parte cum a fost relatată această informație în presă, eu însă m-am întrebat, oare căt este costul acestei „inițiative”. Pentru asta am cerut căteva consultații de la colegii mei de la IDIS Viitorul.

marți, 7 august 2018

Federaţia Rusă, reconfirmă poziţia sa de principal factor destabilizator în Republica Moldova din punct de vedere a riscurilor de securitate şi apărare

Continuăm monitorizarea activității trupelor de ocupație în Republica Moldova.




În perioada săptămânii curente trupele de ocupație a Federației Ruse (GOTR) în comun cu trupele paramilitare separatiste desfășoară cele de mai anvergură aplicații militare pe poligoanele din regiunea transnistreană. 

marți, 12 iunie 2018

Despre carecterul "pacificator" al Federaţiei Ruse în Republica Moldova О характере «миротворчества» России в Молдове и Украине


Dragi prieteni,
Am scris acest articol cu ceva timp în urmă pentru un portal de ştiri din Ucraina, încercând să fac o analiză mai detaliată a subiectului "pacificator" al Federaţiei Ruse. După ce subiectul unei misiuni de pacificare a eşuat a câta oară (Federaţia Rusă insistă pe o misiune numai cu sarcini de a asigura securitatea Misiunii OSCE), vă propun atenţiei dumneavoastră varianta actualizată a acestui articol în limba rusă, în speranţa de a aduce în atenţia opiniei publice acest subiect de o importanţă majoră în opinia mea.

miercuri, 30 mai 2018

De ce sistemul ne omoară?

Cazul tânărului de 30 ani omorât cu bestialitate în fața unui centru comercial din capitală ne arată cât de putred este sistemul actual din Republica Moldova.
De ce cred așa?
sursa: https://deschide.md/images/cache/758x426/crop/images%7Ccms-image-000046374.jpg

luni, 7 mai 2018

AMERICA’S POLICY IN EASTERN EUROPE: U.S. ROMANIAN COMMON INTERESTS

By Nicholas Dima

American-Romanian cooperation is viewed as favorable by most people, but with some reservation. This reservation is directed chiefly at the political leaders of the country, who have neglected the interests of the population. From now on, improving further the Romanian-American relations will depend, to a large degree, on improving the economic conditions of the average Romanian. And this is something the Bucharest government should do.

vineri, 4 mai 2018

Ce totuși prevede ETIAS - Sistemul european de informații și de autorizare privind călătoriile. Din prima sursă

De mai mult timp unele surse media de pe Bâc, dar şi din Federaţia Rusă prezintă ştiri cu privire la:
În acest articol voi prezenta informaţii detaliate ce înseamnă acest sistem ETIAS.

Top 10 – Cele mai mari forțe militare din lume. Pe ce loc e Republica Moldova?

Armata este considerată o parte importantă a unei țări și a securității acesteia. În fiecare an, o reală avere este alocată din buget pentru a finanța forțele armate. Deși o comparație între armatele din lume se poate face doar ipotetic, clasamentul poate fi făcut în funcție de buget alocat, tehnologie implementată, arsenal disponibil, puterea și numărul aliaților, respectiv, numărul militarilor. Vă prezint 10 țări cu cele mai puternice armate din lume.

vineri, 20 aprilie 2018

Lebăda Neagră. Impactul foarte puţin probabilului

Lebăda Neagră. Impactul foarte puţin probabilului, de Nassim Nicholas Taleb

 (note de lectură)

1. Ideea de bază a acestei cărţi priveşte orbirea noastră în privinţa aleatoriului şi în special a deviaţiilor mari. Logica Lebedei Negre face în aşa fel încât ceea ce nu ştiţi să fie mult mai relevant decât ceea ce ştiţi. Lebăda Neagră este rezultatul limitărilor sau distorsiunilor epistemice colective şi individuale, în majoritate cauzate de încrederea în cunoaştere; nu este un fenomen obiectiv.

miercuri, 11 aprilie 2018

CХЕМА - Воздушный след: как Россия перебрасывает подкрепления Асаду

Reuters раскрыл схему доставки российских наемников в Сирию. По данным издания, их отправляют в Дамаск и Латакию из аэропорта «Платов» в Ростове-на-Дону.
sursa: https://ru.reuters.com/article/topNews/idRUKCN1HD19T-ORUTP

vineri, 6 aprilie 2018

Россия усиленно вербует бывших десантников и спецназовцев ВС РФ на Донбасс

Главарь так называемого «Союза добровольцев Донбасса» (СДД) - А. Бородай вовремя закрытой части заседания СДД, которое прошло в конце марта текущего года в г. Калуга (РФ), поставил региональным командирам в России задание сформировать до июня 2018 года и в дальнейшем постоянно поддерживать в боеготовом состоянии группы членов организации, которые, в случаи необходимости, могут срочно выехать на территорию Украины для участия в боевых действиях.

miercuri, 4 aprilie 2018

Step toward a Better Future. Georgian new peaceful initiative


The government of Georgia has approved a new peaceful initiative – a Step toward a Better Future, involving three main directions. 




The State Minister of Georgia for Reconciliation and Civic Equality Ketevan Tsikhelashvili stated at a news briefing on Wednesday the government is going to implement these initiatives in order to improve the humanitarian and socio-economicconditions of people living in Abkhazia and Tskhinvali region / South Ossetia, attain tangible benefits, promote contacts, free movement and relations across the dividing lines, based on mutual interests. 

miercuri, 28 martie 2018

За дымовой завесой: Кто распространяет дезинформацию об отравлении бывшего шпиона?

Реагировать максимально быстро, чтобы перехватить инициативу. Выводить на поле самых профессиональных игроков. Использовать доступные каналы для распространения дезинформации.
Последние две недели прокремлевская дезинформация мчится на всех парах и продолжает поставлять противоречащие друг другу теории об отравлении бывшего российского шпиона Сергея Скрипаля. На прошлой неделе мы подробно рассматривали цели этой кампании.
Теперь же пришло время заглянуть за дымовую завесу, созданную прокремлевской дезинформацией. Кто стоит за ней? Как разрабатывался этот курс? И в чем самые слабые места дезинформационной кампании?

luni, 26 martie 2018

European Border and Coast Guard Agency Frontex and Republic of Moldova sign new cooperation plan

Frontex Executive Director Fabrice Leggeri and Fredolin Lecari, Head of the General Inspectorate of Border Police of the Ministry of Internal Affairs of the Republic of Moldova, signed a cooperation plan for the period from 2018 to 2020. The cooperation, which builds on a working arrangement signed in 2008, paves the way for improved exchange of information on migratory flows, the use of relevant data to combat cross border crime and initiatives to support technical assistance to the Moldovan authorities.

joi, 15 martie 2018

#TaţiidinMoldova

Un tată de succes este acela care a trecut prin toate etapele educației alături de copilul său. Este o doua mamă. Deși mai puțin prezentă, dar de la care se cere aceleași manifestări de dragoste, aceeași implicare emoțională și nu numai. Tăticul este cel care ar trebui să dea consistență morală educației și cu mare responsabilitate să impună regulile, normele. El este un element important de control al comportamentului copilului. Suntem o familie bogată, și nu exagerez când declar asta. Împreună cu Dinuța creștem, educăm și scăldăm în dragoste trei copilași, de 21, 16 și 3 anișori - studentă, licean și grupa mică la grădi. 😉

luni, 12 martie 2018

Trupele de ocupaţie a Federaţiei Ruse - Security Trend Hunter #8

În Security Trend Hunter #8 vom analiza perioada 
25/02/2018-11/03/2018

Ultimele două săptămâni au fost evidențiate prin prelungirea activităților de pregătire de luptă a TOFR (care nu au nimic cu misiunea de pacificare), precum şi pregătirii către exercițiul electoral din 18 martie 2018, militarii GOTR ca şi a trupelor paramilitare separatiste fiind implicați în toate activitățile organizate de Ambasada Federației Ruse, fără controlul autorităților Republicii Moldova.
În perioada menționată #TOFR a desfășurat 8 exerciții, din care care 2 fac parte din clasamentul #combatant comun și 6 #umanitar. La rândul său trupele paramilitare a regimului separatist a desfășurat 17 evenimente, 5 fiind din categoria celor combatante şi 12 din categoria umanitar

Dar să le luăm pe rând.

miercuri, 7 martie 2018

Dear Mr. Frattini do you know?

http://en.kremlin.ru/events/president/news/27996
Dear Mr. Franco Frattini do you know that in accordance with the OSCE Istanbul Summit 1999 the Russian Federation must withdraw its troops from Moldova in an early, orderly and complete manner without any political preconditions? As far as we know this continues to be the official position of the European Union and Italy as well. Or, maybe Italy has changed its mind?

Activităţi desfăşurate de contingentul KFOR-8 în trei luni de mandat

Contingentul Armatei Naţionale detaşat în operaţiunea de menţinere a păcii KFOR din Kosovo execută misiuni specifice în aria de responsabilitate.

Eroii nu mor niciodată - 12 iulie 1992

Să nu uităm  1. Plutonierul de poliție Sergiu Andreev s-a născut la 22 iunie 1971 în satul Cioara, raionul Hâncești, într-o familie de ț...